vestnik

Denarja za izvajanje letnih veterinarskih pregledov obratov (še) ni

Damjana Nemeš, 21. 2. 2024
Aleš Cipot
Veterinaria Murska Sobota je lani kot ena od šestih veterinarskih organizacij s koncesijo opravljala redne letne preglede obratov. Kdaj bodo začeli letos, še ni znano.
Aktualno

Ministrstvo za kmetijstvo je moralo skrčiti sredstva zaradi odpravljanja posledic naravnih nesreč. Varnost prehranske verige ni ogrožena, zagotavljajo.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je moralo tako kot druga ministrstva zaradi odprave posledic naravnih nesreč pripraviti spremembe proračuna za leti 2024 in 2025. Poseglo je v različne proračunske postavke ožjega dela ministrstva kakor tudi organov v sestavi. Med drugim tudi v proračun Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), natančneje v proračunsko postavko za predpisano in preventivno zdravstveno varstvo živali ter ukrepe v veterini. Iz omenjene proračunske postavke se financirajo redni letni veterinarski pregledi gospodarstev ter letna odredba, kamor sodijo vzorčenje in diagnostične preiskave, da Slovenija ohranja status države proste določenih bolezni, vzorčenje in diagnostične preiskave za nekatere bolezni živali z namenom njihovega zgodnjega odkrivanja, cepljenje proti vraničnemu prisadu na območjih z visokim tveganjem ter preverjanje imunosti zoper atipično kokošjo kugo.



Zaradi že navedenega prerazporejanja sredstev denarja za uradne veterinarske preglede obratov, ki so namenjeni predvsem ohranjanju ustreznega zdravstvenega stanja živali v Sloveniji in izboljšanju dobrobiti živali, še ni. Kot so na naše poizvedovanje odgovorili s kmetijskega ministrstva, se višina sredstev, ki bodo letos namenjena za redne letne veterinarske preglede obratov, še usklajuje, njihov obseg pa bo znan šele v naslednjih tednih. To v praksi pomeni, da veterinarske organizacije s koncesijo, ki te preglede izvajajo enkrat letno, letos teh storitev še niso začele opravljati, kar so nam potrdili tudi na Veterinarski zbornici Slovenije. »Ne glede na navedeno poudarjamo, da se ohranjajo sredstva za zagotavljanje najmanjšega obsega zdravstvenega varstva živali, ki vključuje sistematično spremljanje zdravstvenega stanja živali in izvajanje programov izkoreninjenja bolezni živali ter cepljenj živali. To pomeni, da se kmetijskim gospodarstvom v letu 2024 ohranijo enake pravice glede prometa oziroma trgovanja z živalmi in živalskimi proizvodi, kot so jih imela do sedaj, zato varnost prehranske verige v Sloveniji ni ogrožena. Zmanjšanje sredstev za veterinarske preglede torej nima neposrednega vpliva na potrošnike,« so na naše vprašanje, ali ima lahko nastala situacija kakršen koli vpliv na potrošnike, odgovorili na pristojnem ministrstvu.



Deloma se s tem strinjajo tudi pri veterinarski zbornici. Kot so nam pojasnili, krčenje sredstev za preglede neposrednega vpliva na varnost prehranske verige res nima, ima pa posreden vpliv na »biovarnost, nadzor nad uporabo antibiotikov in drugih zdravil pri živalih, ima negativen vpliv na zdravje in dobrobit živali,« so prepričani.

3e8fbdf016920444594f7ba27b431251
Nataša Juhnov
Na območju krajevne pristojnosti območnega urada (OU) UVHVVR Murska Sobota je lani preglede opravljalo šest veterinarskih organizacij s koncesijo, opravile so 2281 pregledov obratov oziroma na skoraj polovici vseh obratov v pristojnosti OU UVHVVR Murska Sobota.

Lani več kot 33 tisoč

Veterinarski pregledi obratov, ki jih enkrat letno na podlagi koncesije, sklenjene za dobo deset let, opravljajo veterinarske organizacije na koncesijskem območju, obsegajo pregled podatkov o obratu, kjer se redijo domači parkljarji oziroma govedo, prašiči, ovce in koze ter kopitarji, domača perutnina in ptice v ujetništvu, gojena divjad in lagomorfi. Poleg tega zajemajo pregled o kategoriji in številu živali v obratu, dnevnik veterinarskih posegov, register živali in predpisane označitve živali, izpolnjevanje zahtev za zaščito rejnih živali in zdravstveno stanje živali v obratu.

Pogodbe s koncesionarji sklepa UVHVVR, ki tudi določi seznam obratov, pri katerih je treba opraviti pregled. Lani je tako 62 veterinarskih organizacij v Sloveniji opravilo 33.477 rednih uradnih veterinarskih pregledov obratov, ministrstvo pa je zanje namenilo nekaj več kot 2,5 milijona evrov. »Treba je poudariti, da je obseg pregledov po letih različen, saj ni predpisano z zakonodajo, v kolikšnem deležu mora biti izveden,« so pojasnili na kmetijskem ministrstvu.

Na območju krajevne pristojnosti območnega urada (OU) UVHVVR Murska Sobota je lani preglede opravljalo šest veterinarskih organizacij s koncesijo, opravile so 2281 pregledov obratov oziroma na skoraj polovici vseh obratov v pristojnosti OU UVHVVR Murska Sobota. Med temi koncesionarji je tudi Veterinaria Murska Sobota, ki je veterinarske preglede gospodarstev začela opravljati že leta 2006, vendar takrat še v drugačni obliki. Informacij o obsegu in načinu opravljanja veterinarskih pregledov obratov za letos še nimajo, so pa, kot je povedal strokovni direktor Veterinarie Murska Sobota Aleš Števanec, lani opravili približno tisoč takšnih pregledov. 

ministrstvo-za-kmetijstvo uprava-za-varno-hrano veterinarski-pregledi