vestnik

Denis Škofič med nominiranci za Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko

Vestnik.si, STA, 27. 8. 2024
Nataša Juhnov
Denis Škofič
Aktualno

Na celjskem Starem gradu bodo drevi podelil 28. Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta. Za nagrado so nominirani Maja Miloševič Čustić z zbirko Vidno polje, Jure Jakob z zbirko Drobne opazke, Tonja Jelen z zbirko Od točke nič, Barbara Korun z zbirko Vnazaj in Denis Škofič z zbirko Tuskulum, so sporočili podeljevalci nagrade.

Zbirke je v ožji izbor za nagrado, ki jo podeljuje Mestna občina Celje, uvrstila tričlanska komisija, v kateri so bile Veronikina nagrajenka, prevajalka ter doktorica angleške in ameriške književnosti Kristina Kočan (predsednica), literarna zgodovinarka in teoretičarka Alojzija Zupan Sosič ter pisateljica, prevajalka in publicistka Pia Prezelj.

Nominirane zbirke so izšle v obdobju med lanskim junijem in letošnjim majem pri Centru za slovensko književnost, LUD Literatura, založbah Litera in Pivec ter Cankarjevi založbi. Ob razglasitvi nagrajenca bodo podelili tudi zlatnik poezije za pesniški opus in ustvarjalno žlahtnjenje slovenskega jezika, ki ga bo letos prejel Boris A. Novak.

Lani je Veronikino nagrado prejela Kristina Kočan za zbirko Selišča, ki je izšla pri založbi Litera. Veronikino nagrado podeljuje Mestna občina Celje od leta 1997, lavreat oziroma lavreatinja pa prejme 4000 evrov in listino celjske občine.

poezija nagrada