vestnik

Desetnica tudi Suzani Tratnik za zgodbo o 16-letni Prekmurki Miji

A. Nana Rituper Rodež, 1. 6. 2018
Igor Napast
Suzani Tratnik desetnica za najboljše mladinsko delo. 
Aktualno

Sinoči je Društvo slovenskih pisateljev podelilo dve enakovredni desetnici, nagradi za otroško in mladinsko književnost. Desetnico za najboljše mladinsko delo je prejela Suzana Tratnik za svoj roman Tombola ali življenje!, desetnico za najboljše otroško delo pa Aksinija Kermauner za slikanico Žiga špaget je za punce magnet z ilustracijami Zvonka Čeha.

Čeprav je Suzana Tratnik bolj poznana kot pisateljica angažirane proze za odrasle, pa je doslej izdala tudi tri mladinska dela, strokovno žirijo stanovskih kolegov pa je prepričala z zadnjim romanom za mladino Tombola ali življenje! Živi in dela v Ljubljani, njeni junaki ali kraj dogajanja pa so pogosto navdihnjeni z mestom, v katerem je preživela otroštvo in mladost, Mursko Soboto. Tudi nagrajeno delo.
Je zgodba iz vsakdana 16-letne Prekmurke Mije, ki je pustila šolo in se preizkuša v različnih zaposlitvah. To je viharen čas tudi na njenem čustvenem polju, ko doživlja nesrečno ljubezen, na novo zakoliči odnos do očeta, skuša narediti samomor in srečo išče v tomboli. Kljub turbulentnem dogajanju, pa na koncu – kot v napetih kriminalkah - sede vsak kamenček na svoje mesto in osmisli celoto, ki je smešna in žalostna hkrati, so zapisali v utemeljitvi k nagradi ter še, da pisateljica v jedrnatem razpletu poda oris stanja literarnih likov v trenutku, ko se predstavitev iz tega izseka Mijinega življenja zaključi. Liki, ki jih je v tem romanu za celo galerijo, pa v zgodbi zažarijo v močnih karakternih barvah. Roman odpira tudi vprašanja družbene neenakosti.


52ff6150d0e42c1f1a7382e414a33ffd
Robert Balen
Aksinija Kermauner je dobila desetnico za najboljšo otroško delo.


Nagrado za najboljše otroško delo pa je prejela Aksinija Kermauner za delo Žiga špaget je za punce magnet, ki je izšla z namenom približati knjigo osebam z okvaro sluha. Govori pa o Žigi špagetu, ki se odpravi v svet, poln dogodivščin. Besedilo, ki ga je narisal Zvonko Čoh, je prilagojeno razumevanju gluhih in gluhoslepih oseb v Sloveniji, zato je natisnjeno v slovenskem znakovnem jeziku. Kljub jezikovnemu minimalizmu, pa avtorica vključi tudi neologizme (Zaglistaj z nami!) in besedne igre (Testenine se ne damo kar tako!).

50fce4f1d6973b732ebf0889651b1e0f
Nataša Juhnov
Med deset finalistov je strokovna komisija izbrala tudi slikanico Vesne Radovanovič z naslovom Petelinček in kraljevska ptica.

Med deset finalistov so se s svojimi deli uvrstili še Vesna Radovanovič, Jana Bauer, Milan Dekleva, Neli Kodrič Filipič, Nataša Konc Lorenzutti, Miroslav Košut, Sebastijan Pregelj in Anja Štefan. Nominirance je izbrala strokovna komisija, ki ji predseduje Jana Kolarič, kriterije za nagrado za najboljše izvirno otroško in mladinsko leposlovje pa je izpolnjevalo 86 knjig, s pomočjo strokovne sodelavke žirije dr. Dragice Haramija pa se je ta seznam, ki so ga sestavili v Mariborski knjižnici, skrčil na 26 slovenskih knjig za otroke in mladino.


Robert Balen
Suzani Tratnik desetnica za najboljše mladinsko delo. 
desetnica Suzana Tratnik Aksinija Kermauner mladinska literatura