vestnik

Dešnikova ostaja v Krajinskem parku Goričko

Rok Šavel, 28. 8. 2023
Nataša Juhnov
Stanka Dešnik ni dobila novega mandata za direktorsko funkcijo, a vseeno ostaja zaposlena v javnem zavodu.
Aktualno

Poslej na čelu javnega zavoda dosedanja okoljska inšpektorica Darja Pajtler, a dosedanja direktorica ostaja del kolektiva.

Po devetih letih bo na čelu javnega zavoda Krajinski park Goričko, ki ga je država leta 2004 ustanovila za upravljanje zavarovanega območja narave na Goričkem, prišlo do spremembe. Stanko Dešnik, ki javni zavod vodi od leta 2014 in je kandidirala tudi tokrat, bo namreč s prvim septembrom zamenjala Darja Pajtler, univerzitetna diplomirana inženirka agronomije, ki trenutno opravlja delo inšpektorice za naravo in vode v murskosoboški območni enoti Inšpektorata Republike Slovenije za naravne vire in prostor.

darja satler
Leon Novak/Lendavainfo
Darja Pajtler, nekdanja inšpektorica soboške enote inšpektorata za okolje, bo na čelu Krajinskega parka Goričko zamenjala Stanko Dešnik. Foto Leon Novak/Lendavainfo



Vlada, ki ima kot ustanoviteljica izključno pristojnost imenovanja in razreševanja direktorja javnega zavoda, je odločitev o izboru nove direktorice sprejela na dopisni seji 17. avgusta na predlog resornega ministrstva, ki ga vodi minister Uroš Brežan. Pajtlerjeva, ki je med drugim kot okoljska inšpektorica vodila postopek v zvezi z razvpito lendavsko bioplinarno, bo, kot je bila že praksa v več kadrovskih primerih sedanje vlade, dobila le enoletni mandat vršilke dolžnosti, v katerem se bo očitno morala izkazati, da ji bo nato lahko zaupan tudi poln, petletni mandat. Dešnikova je javni zavod sprva ravno tako eno leto vodila kot vršilka dolžnosti, sicer pa bo, kot nam je potrdila, ostala zaposlena v Krajinskem parku Goričko do upokojitve. 

Krajinski park Goričko zajema dobrih 46 tisoč hektarjev površin z več kot 17 tisoč prebivalci na območju enajstih pomurskih občin, ob ohranjanju naravne in kulturne dediščine pa sta njegovi nalogi še upravljanje območij Natura 2000 ter gradu in parka pri Gradu kot kulturnih spomenikov. Lani je javni zavod ustvaril slabih 800 tisoč evrov prihodkov, veliko večino s prihodki resornega ministrstva, in ob tem zaposloval 16 oseb.  

krajinski-park-goričko stanka-dešnik darja-pajtler