vestnik

(DESUS) V Pomurju še naprej menijo, da poslanci škodijo stranki

Rok Šavel, 16. 9. 2021
Nataša Juhnov
Pomurski odbor po odstopu Janeza Kardoša začasno vodi njegov namestnik Drago Kocbek.
Aktualno

Ob 30. letnici Demokratične stranke upokojencev Slovenije se zdi, da je parlamentarna usoda te stranke vse bolj negotova.

Minuli petek je potekala klavzura stranke DeSUS, na kateri je po besedah predsednika stranke Ljuba Jasniča bil podan tudi predlog svetu stranke, da se poslance DeSUS pozove k odstopu. Svet stranke naj bi o tem odločal v prihodnjem tednu, a je predsednik sveta Anton Urh zanikal, da se bo o tem dejansko glasovalo.

Večinsko stališče pomurskih članov že od Pivčeve naprej nespremenjeno

"Klavzura pomeni, da člani pridemo in si povemo vse, kar koga teži, ampak to ostane do seje sveta stranke med nami," je kritičen do medijskih nastopov in nasprotujočih navedb določenih posameznikov začasni predsednik pomurskega odbora Drago Kocbek, ki je to postal po odstopu Janeza Kardoša.

c482c9fbfbb12ea0ecf09402f7e8ee69
Dani Mauko
Drago Kocbek pravi, da stališče pomurskega odbora glede odnosa poslancev DeSUS ostaja še naprej enako.

Kot poudarja Kocbek, ni v domeni predsednika stranke, kaj bo dal na glasovanje. "Mi stališča v Pomurji nismo spreminjali in je od Pivčeve naprej enako. Večina nas tako meni, da žal naši poslanci delajo škodo stranki. Moje osebno mnenje je, da tudi eno glasovanje v državnem zboru ne bo popravilo javnomnenjske podpore," še pravi nekdanji vodja razpuščenega radenskega odbora. Nedavno smo bili priča tudi eksodusu članov DeSUS-a iz odborov po celi Sloveniji in prestopih k stranki SAB. V Pomurju tega, tako Kocbek, zaenkrat ni na vidiku, je pa vprašljiva aktivnost obstoječih članov, saj je po Kocbekovi oceni vzdušje pomurskega članstva precej melanholično.

Najbolj problematična negativna kadrovska selekcija

Tudi podpredsednik DeSUS Anton Balažek meni, da je bila klvazura uspešna, a je razočaran nad tem, kar se je dogajalo po njej. "Kot da ne bi bil tam in vodil klavzure. Bile so dobre debate, bilo nas je približno 100 in da, tudi o odstopu poslancev je bilo govora," potrjuje nekdanji lendavski župan, a poudarja, da je stranka ena najbolj demokratičnih v Sloveniji in je potrebno upoštevati tudi dejstvo, da so poslanci pravzaprav v prvi vrsti predstavniki in zastopniki ljudstva. "Potem bi morali k odstopu pozivati tudi župane, ministre in tako naprej. To tako ne gre," poudarja Balažek.

999492ba69ef4980b390f0982e05315b
Aleš Cipot
Tudi Anton Balažek je razočaran nad dogajanjem in medijskimi nastopi po klavzuri.

Po njegovi oceni stranka DeSUS ima prihodnost, saj gre za blagovno znamko in stranko z jasno vizijo ter izdelanim programom in ne za muho enodnevnico. "Problem pa je izrazita negativna kadrovska selekcija, ki se čuti vse od občinskih odborov naprej," opozarja in upa, da se bo na organih stranke, ki zasedajo prihodnji teden, vendarle določene stvari razčistilo. Balažek, ki je bil nekaj časa tudi začasni prvi mož stranke po odstopu Karla Erjavca, se v stranki sicer še vidi, a morda ne več v njenem ožjem vodstvu, prestope drugam pa smatra za legitimne, je pa po njegovi oceni problematično, če se to dogaja organizirano in množično.

O vseh stališčih bo v torek razpravljal izvršilni odbor stranke, ki bo pripravil predloge sklepov za svet stranke. Sklepi bodo tako sprejeti šele na svetu stranke. Ali bo med njimi tudi poziv k odstopu treh poslancev, kolikor jih še štejejo v DeSUS, pa ostaja še odprto vprašanje. O izstopu iz stranke naj bi med tem razmišljal poslanec Branko Simonovič.

desus drago-kocbek anton-balažek