vestnik

(FOTO) Deževje povzročilo težave v skoraj celotnem Pomurju. Razlivala se je tudi reka Mura

Vestnik.si, STA, 17. 5. 2023
Vestnik.si
Dokležovje
Aktualno

Deževje v zadnjih dneh je povzročilo težave tudi v skoraj celotnem Pomurju. Večinoma je šlo za primere, ko so meteorne vode poplavile kleti in kmetijske površine, sprožilo se je osem zemeljskih plazov.

Nalivi v Pomurju so povzročili nemalo težav, med drugim so bile poplavljene tudi ceste. Že včeraj smo poročali, da je reka Mura prestopila bregove v Ižakovcih na Otoku ljubezni, svoje bregove pa je prestopila tudi v Krogu.

Prišlo je tudi do razlivanja reke Mure pri brodu v Krogu, v Veržeju in v Dokležovju.

krog, mura, poplava
Vestnik.si
Trenutno stanje v Krogu.

Ščavnica se je zvečer začela razlivati, a ponoči se je stanje umirilo. Mura danes narašča, a zaenkrat ni dosegla stopnje, ko bi prihajalo do poplav v nižinskih predelih. "Zaenkrat je še znotraj visokovodnih nasipov. Ti so bili obnovljeni in upamo, da ne bo večjih težav. Tudi Ščavnica se razliva znotraj območja stalnih poplav," je pojasnil vodja izpostave Uprave za zaščito in reševanje Martin Smodiš.

voda, dež, poplave, ižakovci, vreme, padavine, otok-ljubezni, izakovci
Niko Časar
Torkovo popoldne v Ižakovcih pri Otoku Ljubezni.


V murskosoboški izpostavi Uprave za zaščito in reševanje so sicer od torka popoldne zabeležili 140 dogodkov. Večinoma je bilo potrebno prečrpavanje vode iz kleti, preventivno polaganje protipoplavnih vreč s peskom in odstranjevanje naplavin iz vodotokov, je še povedal Smodiš. Plazovi so po podatkih centra za obveščanje na območju občin Gornja Radgona, Radenci in Ljutomer, a ne predstavljajo večjih tveganj, zaradi katerih bi bila potrebna evakuacija ljudi. Tudi večje škode na javni infrastrukturi zaenkrat niso zaznali, je pa po podatkih prometnega centra zaprta zaradi poplavljenega vozišča v Radencih cesta v Videm.

simbolična, poplave, poplavljeno-cestišče, cesta, padavine
Jure Kljajić
Poplavljeno cestišče.

njiva, poplave, voda
Radarji v Pomurju/FACEBOOK
Poplavljena cesta v Cezanjevcih


Le redke so občine v Pomurju, od koder ne poročajo o poplavljenih kleteh in kmetijskih površinah. "To so povzročile meteorne in zaledne vode, ni bilo poplav vodotokov. Lokalni vodotoki so dosegli maksimume do razlivanja," je povedal Smodiš.

krog, mura, poplava
Vestnik.si
Trenutno stanje v Krogu.

vreme plaz poplave