vestnik

Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti uvaja digitalne bone. Preverite, kdo so upravičenci

Vestnik.si, 10. 2. 2022
Bobo
Mark Boris Andrijanič v DZ
Aktualno

Vlada je na današnji seji obravnavala Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki predvideva uvedbo digitalnih bonov v vrednosti 150 evrov. Odločitve vlade po seji je predstavil minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.

Vlada je soglasno sprejela predlog sistemskega Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki pokriva pridobivanje digitalnih veščin. Z njim bodo letos zagnali največji program e-opismenjevanja v zgodovini Sloveniji. 

Zakon zajema vse ključne družbene skupine, prvič definira različne stopnje digitalnih kompetenc, omogoča pridobivanje osnovnih in naprednih digitalnih veščin z računalniškimi tečaji, ki jih bo subvencionirala država, subvencije za izvajanje tečajev pa bodo na podlagi prijave na razpis prejeli izvajalci, ki bodo imeli ustrezne pogoje in opremo za izvajanje računalniških tečajev. Zakon bo prispeval tudi k digitalizaciji šolskega procesa in odgovorni ravni digitalnih tehnologij, je še pojasnil pristojni minister.

digitalizacija
Arhiv
Fotografija je simbolična.

Zakon pa omogoča tudi uvedbo finančne spodbude, ki so jo poimenovali digitalni boni. Kot je pojasnil minister, želijo že letos srednješolcem in študentom z boni v vrednosti 150 evrov pomagati pri nakupu računalniške opreme. Do bonov bodo upravičeni tudi vsi starejši od 55 let, ki se bodo udeležili subvencioniranih računalniških tečajev.

Digitalni bon bo enostaven za uporabo, saj bo podoben turističnemu bonu, upravičenci ga bodo lahko unovčili izključno za nakup nove, rabljene ali obnovljene računalniške opreme, mogoče pa jih bo združevati znotraj družin. Upravičenci bi lahko digitalne bone začeli unovčevati že maja, v kolikor bo zakon sprejet v državnem zboru po nujnem postopku. 

mark-boris-andrijanič služba-vlade-za-digitalno-preobrazbo digitalni-boni