vestnik

Dijaki in študenti si lahko že zagotovijo subvencionirane vozovnice

Vestnik, 25. 8. 2020
Nataša Juhnov
Na prodajnih mestih so se v ponedeljek začele sprejemati vloge za subvencionirane vozovnice.
Aktualno

Ta teden so se začele sprejemati vloge za subvencionirane vozovnice za dijake in študente. Neizkoriščene vrednosti vozovnic zaradi epidemije še uporabne.

Na prodajnih mestih so se v ponedeljek začele sprejemati vloge za subvencionirane vozovnice, možen je tudi njihov nakup, vendar Ministrstvo za infrastrukturo upravičence naproša, da zaradi zmanjševanja možnosti okužb s COVID-19 vloge oddajo s pomočjo spleta, preko portala eUprava

Vlagatelji za oddajo elektronske vloge potrebujejo e-identiteto, ki jo lahko brezplačno uredijo na upravnih enotah (digitalno potrdilo ali smsPASS). Po potrditvi oddane vloge vlagatelji v nekaj minutah dobijo odločitev o upravičenosti do subvencionirane vozovnice in povezavo do spletnega nakupa vozovnice, ki ga opravijo pri izbranem prevozniku. Vozovnica se na kartico naloži ob prvem vstopu na prevozno sredstvo, torej na avtobus ali vlak. "Vse, ki nimajo možnost za spletno urejanje vloge in spletni nakup pa prosimo, da si uredijo vlogo in vozovnico že v predprodaji in da ne čakajo na zadnje dni avgusta in na 1. september, ko so bile običajno daljše vrste za nakup vozovnice," sporočajo. 

Za dijake in udeležence izobraževanja odraslih se prevozi subvencionirajo od 1. septembra do 30. junija v tekočem šolskem letu, za študente pa med 1. oktobrom in 30. junijem tekočega študijskega leta. Upravičenci s statusom študenta imate v mesecu juliju in septembru pravico do nakupa mesečne vozovnice za deset voženj na mesec.

cene, subvencionirane vozovnice
IJPP
To so cene posameznih kategorij subvencioniranih vozovnic.

Ministrstvo za infrastrukturo zagotavlja vsem uporabnikom terminskih subvencioniranih vozovnic za čas, ko je veljala prepoved izvajanja javnega prevoza potnikov v Sloveniji, to je od 16. marca do 11. maja 2020, in v primeru, če vozovnice niso uporabili, tudi za čas od 11. maja do 30. junija 2020 uporabo neizkoriščene vrednosti vozovnice. "Ta vrednost je za vse uporabnike letnih in polletnih vozovnic izračunana za dva meseca, ko je veljala prepoved izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije. Poleg tega je neizkoriščena vrednost vozovnic izračunana še dodatno za tiste imetnike subvencioniranih polletnih in letnih vozovnic, ki od 11. maja 2020 do 30. junija 2020 niso uporabili vozovnic," pojasnjujejo in dodajajo, da so pripravili izračun neizkoriščenih vrednosti in posebno preglednico neizkoriščenih vrednosti za nekatere najbolj pogoste vozovnice. 

subvencionirane-vozovnice javni-promet