vestnik

Dijaki ljutomerske gimnazije uspešni na inovacijskem kampu

Vestnik.si, 12. 1. 2022
Nataša Juhnov
Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer.
Aktualno

Zavod za spodbujanje podjetnosti mladih je tudi lani organiziral Junior achievement inovacijski kamp. Ta je potekal 18. in 19. novembra 2021 po spletu. Na kampu so sodelovali tudi dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Tretji inovacijski kamp je bil namenjen dodatni spodbudi dijakov za boljše delovanje dijaških podjetij. Dijaki so na zastavljeni izziv podjetja ZOES, ki se trenutno posveča projektu Life Spodbujamo e-krožno, iskali inovativne rešitve, ki so jih ob koncu srečanja predstavili strokovni žiriji in ostalim sodelujočim. Osrednja tematika dogodka se je nanašala na odpadno elektronsko opremo. 

Med najboljšimi tremi idejami so bile tudi ideje dijakov Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Na dogodku so osvojili 2. mesto za idejo, ki je temeljila na storitvi. Ta bi omogočala iz odpadnih elektronskih naprav odvzemati še uporabne dele, ki bi bili za kupce cenovno ugodnejši. Dijaki ljutomerske gimnazije so s svojo idejo osvojili tudi 3. mesto. Razvili so idejo servisne storitve elektronske opreme v več krajevnih skupnostih. Ta bi bila donosna zaradi manjših potnih stroškov. 

Na dogodku je sodelovalo 138 dijakov iz 17 slovenskih srednjih šol, najboljšo idejo pa so zasnovali dijaki Šolskega centra Ptuj - Šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo. Zasnovali so idejo, ki temelji na ponovni uporabi ohišij starih računalnikov, ki jih lahko spremenimo v nove poštne nabiralnike z unikatno poslikavo. 

zzspm inovacijski-kamp GFML