vestnik

Dijaki nanizali številne uspehe

Jože Gabor, 15. 4. 2019
Jože Gabor
Dijaki, ki so bili uspešni na različnih tekmovanjih, z mentorji in pomočnikom ravnateljice Tiborjem Tomšičem. fotografija jože gabor
Aktualno

Sodelovali so na tekmovanjih Slovenščina ima dolg jezik, Digitalna fotografija in Genius Logicus

Dijaki Dvojezične srednje šole (DSŠ) Lendava so bili uspešni na državnih tekmovanjih Slovenščina ima dolg jezik in Digitalna fotografija ter na mednarodnem in državnem tekmovanju Genius Logicus.
Po šolskem in regijskem tekmovanju sta se na državno tekmovanje v znanju slovenščine, ki poteka v organizaciji Slavističnega društva Slovenije, uvrstili dve ekipi šole. Tema tekmovanja je bila Književnost na filmu, je povedal njihov mentor Štefan Kardoš (somentor je Borut Šantak). V konkurenci prvih in drugih letnikov gimnazije iz vse Slovenije je sodelovala tričlanska ekipa, ki so jo sestavljali Aljaž Kovač, Timotej Kreft in Edvard Robić. Sodelovali so s filmom Neimenovani po literarni predlogi G. G. N. Byrona. Ekipa strokovnih programov, v kateri so bili Peter Škrilec, Teo Horvat in Tim Jože Feher, pa je na državnem tekmovanju zmagala v svoji kategoriji in prejela zlato priznanje za film Telečja pečenka po literarni predlogi Josipa Jurčiča. Dijaki so k snemanju filma povabili člane gledališke skupine Kofetarji Društva upokojencev Lendava, tako da je šlo za uspešno medgeneracijsko sodelovanje. Rezultate državnega tekmovanja bodo razglasili jutri v Kinodvoru v Ljubljani, ob tem bo tudi projekcija zmagovalnega filma.
Lendavski dijaki so bili uspešni tudi na državnem tekmovanju v digitalni fotografiji. Tekmovanja sta se udeležila dijaka 3. letnika Zala Kostric in Peter Škrilec. Peter je dosegel drugo mesto, Zala pa je bila tretja. Oba sta prejela srebrno priznanje. Na šolskem in regijskem tekmovanju je bila tema čustvo, na državnem pa park Tivoli v Ljubljani. Državno tekmovanje v digitalni fotografiji je potekalo v sklopu Festivala inovativnih tehnologij na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, fotografski natečaj pa je razpisala Zveza za tehnično kulturo Slovenije. Na fotografskem natečaju je bil uspešen tudi Teo Horvat iz 3. letnika, vendar se ni mogel udeležiti državnega tekmovanja. Mentorica mladih fotografov je Helena Antolin Tibaut.
Konec lanskega leta pa je lep uspeh na mednarodnem spletnem tekmovanju v logiki z naslovom Genius Logicus dosegel dijak Doman Pucko iz 2. letnika. Bil je najboljši med osmimi dijaki lendavske DSŠ, ki so sodelovali na tekmovanju, nato se je pomeril še z dijaki iz osmih držav. Z rezultatom na državnem tekmovanju je bil drugi na državni ravni in sedmi na mednarodni ravni. Na mednarodnem prvenstvu pa je bil prvi v svoji tekmovalni kategoriji v konkurenci tekmovalcev iz Madžarske, Romunije, Češke, Slovaške, Poljske, Rusije, Hrvaške in Slovenije. Koordinatorica tekmovanja na lendavski šoli je Helena Antolin Tibaut.
DSŠ Lendava