vestnik

Dijaki SŠGT Radenci ustvarili doživljajsko pot "Idemo v park"

Vestnik.si, 3. 6. 2022
SŠGT Radenci
Dijaki SŠGT Radenci so s pomočjo profesorjev in umetnikov razvili doživljajsko pot Idemo v park.
Aktualno

Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem (SŠGT) Radenci so pripravili zaključno prireditev projekta SKUM, ki je namenjen razvijanju sporazumevalnih zmožnosti s kulturno-umetnostno vzgojo. Temelj projekta je sodelovanje s kulturnimi institucijami in umetniki ter vključevanje angažiranosti dijakov in profesorjev, plod tega sodelovanja pa je nov inovativni turistični produkt, ki nosi ime Idemo v park.

Lansko šolsko leto so dijaki in profesorji skupaj s sodelujočimi zasnovali projektno nalogo Tudi moj kraj je del Slovenije, pri čemer je nastala projekt mladih vodičev Pomurja Idemo, v nalogi pa so predstavili novo odkrite zanimive točke pomurskih krajev. 

V letošnjem šolskem letu se je projekt nadaljeval, bil pa je tudi nadgrajen in poimenovan v Idemo v park. Dijaki so raziskovali Zdraviliški park Radenci in v njem poiskali nekaj najbolj zanimivih točk, ki so postale doživljajske točke z zgodbicami. Tako so ustvarili doživljajsko pot, namenjeno otrokom.

sšgt-radenci, doživljajska-pot, idemo-v-park
SŠGT Radenci
Dijaki SŠGT Radenci so s pomočjo profesorjev in umetnikov razvili doživljajsko pot Idemo v park.

V projektno nalogo so bili vključeni dijaki 3. in 4. letnika srednjega strokovnega izobraževanja, pri tem pa so sodelovali z umetniki Nino Peče Grilc s področja kreativnega turizma, z Grego Močivnikom s področja gledališča, z Luko Dakskoblerjem s področja fotografije in Ano Dušo s področja pripovedovanja. Plod njihovega sodelovanja je knjižica s predstavitvijo park, fotografije, ki predstavljajo park in zemljevid parka, na katerem so označene doživljajske točke. Vsaka od teh točk vsebuje zgodbico z dodanimi kreativnimi nalogami ter zanimivostmi. V zgodbah otroci spoznajo resnične in pravljične junake parka, in sicer Karla Henna, dva srčka - Karlo in Rudija, ptičko siničko, veveričko Muki in vile Floro, Favno in Marino. Ob zgodbah in nalogah se otroci lahko prijetno zabavajo, kar se je izkazalo na odprtju  doživljajske poti, ki so jo dijaki SŠGT Radenci izvedli v okviru zaključne prireditve. Na pot so povabili učence 4. razreda Osnovne šole Radenci.

sšgt-radenci, doživljajska-pot, idemo-v-park
SŠGT Radenci
Dijaki SŠGT Radenci so s pomočjo profesorjev in umetnikov razvili doživljajsko pot Idemo v park.

Na slavnostnem dogodku so se predstavili tudi dijaki 3. letnika SPI-programa, in sicer s kulinaričnimi mojstrovinami, ki so jih pripravili v okviru opravljanja zaključnega izpita.

Celotna prireditev je bila namenjena vodilnim partnerjem SKUM, predstavnikom Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Centra Republike Slovenije za poklicno izobraževanje,, sodelujočim umetnikom, predstavnikom zunanjih partnerjev šole ter ravnateljem bližnjih šol in vrtcev. 

sšgt-radenci doživljajska-pot idemo-v-park