vestnik

Dileme Kataloncev so bile tudi naše dileme

Nataša Gider, 23. 10. 2017
Nataša Juhnov
Med gosti na prireditvi je bil nekdanji predsednik države Milan Kučan (drugi z leve), ki je bil tudi slavnostni govornik. 
Aktualno

Za svobodo, za preživetje naroda, za dostojanstvo človeka je šlo na Vaneči in v Sloveniji, zanje gre tudi v Kataloniji, pravi Milan Kučan na srečanju pri Domu borcev in mladine na Vaneči.

S pohodom in srečanjem pri Domu borcev in mladine na Vaneči sta Združenje borcev za vrednote NOB Murska Sobota in Občina Puconci počastila spomin na padle borce NOB v bojih, ki so tam potekali oktobra 1944. Nekdanji predsednik države Milan Kučan, slavnostni govornik na prireditvi, je v svojem govoru to povezal tudi z aktualnimi dogodki v Kataloniji. Ti so, pravi Kučan, resen izziv in preizkus demokracije v Španiji, EU in tudi pri nas, v Sloveniji.
Spomnil je, da so mnoge dileme, s katerimi se spopadajo Katalonci, bile tudi naše dileme, ko smo se odločali za življenje v samostojni državi. Pričakoval je, da bodo v Bruslju obsodili nasilje španskih državnih oblasti, namesto odgovora pa se je Evropska komisija zavila v molk: "Zmogla je le izgovor, da je to notranja zadeva Španije. A v Bruslju znajo odgovarjati tudi drugače. Drugače, ko je Grčija zabredla v finančno krizo. Drugače, ko je Sloveniji grozil bančni zlom. Slovenija je ravnala podobno kot evropske institucije, a bi imela dovolj razlogov, da bi jasno povedala, da postavljanje ultimatov in grožnje ne morejo pripeljati do dobrih dolgoročnih rešitev." To govori, pravi Kučan, kako pomembno je, da imamo na vodstvenih položajih v državi ljudi, ki imajo pogum, da se zavzemajo za načelna stališča brez izmikanj.
Dogajanje v Kataloniji in v zvezi z njo je z dogodki leta 1944 na Vaneči povezal takole: "Tudi tukaj, v bitki, v kateri je pod streli veliko številnejše fašistične soldateske padla trojica partizanov, je šlo za svobodo, za preživetje naroda, za dostojanstvo človeka. To nas zavezuje, da na izročilu teh junakov in njihovega boja za te vrednote določamo svoja ravnanja pri iskanju najboljših rešitev, najbolj demokratičnih in najbolj človeških, pri sebi doma in v svetu, v katerem živimo."
Nataša Juhnov
Pri domu borcev na Vaneči je v nedeljo potekala tradicionalna slovesnost s položitvijo venca k spominski plošči. 
dom borce in mladine vaneča nob murska sobota