vestnik

To so nasveti, kako ukrepati v primeru dimniškega požara

Vestnik.si, 24. 10. 2021
ne uporabljaj
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Z začetkom kurilne sezone se začnejo pojavljati tudi nevarnosti, povezane s tem. Po podatkih Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje se je v zadnjih desetih letih zgodilo od 350 do 600 dimniških požarov letno, največ jih je zabeleženih decembra in januarja, ko je kurjenje običajno najbolj intenzivno.

Čeprav so dimniški požari zaradi uporabe naprednih materialov vse redkejši, lahko do njih še vseeno pride, predvsem če je dimnik star in zidan samo z opeko. Na tak požar nas lahko opozori črn dim, ki se kadi iz dimnika, leteče iskre ali manjši plameni, spremlja ga tudi glasno prasketanje, vroče rozete, slabše izgorevanje, smrad v hiši, vroče stene dimnika. 

150349c1b350493ac5dc10f785983f2b
Neznan
Dimniški požar

Kaj storiti, da do dimniškega požara ne pride? Kurilno napravo in dimnik z ustreznimi tehničnimi lastnostmi naj vgradi pooblaščeno podjetje skladno z navodili proizvajalca oziroma skladno s predpisi, pri postavitvi kurilne naprave in dimnika je treba upoštevati zahtevane odmike od gorljivih snovi, tla in stene okoli kurilnih naprav morajo biti iz negorljivih materialov, kurilna naprava naj bo priključena na ustrezen dimnik, če se kuri z drvmi, je treba za kurjenje uporabljati suh les, pospravljeno mora biti tudi podstrešje, v bližini dimnika pa ni priporočljivo hraniti stvari, ki lahko zagorijo, prav tako naj bodo kurilna naprava in z njo povezani dimni vodi, zračniki, pomožne naprave redno pregledani in čiščeni, skladno s predpisi, ki urejajo dimnikarsko službo. 

Kako ukrepati, če do dimniškega požara pride? 

Takoj je treba poklicati številko 112 in sporočiti potrebne podatke, o požaru obvestiti stanovalce soseda, da zapustijo stanovanje, saj je nevarnost za nastanek ogkljikovega monoksida velika, ne vstopamo v prostor, če je v njem dim, gasilcem omogoči dostop, iz bližine dimnika odstranimo gorljive predmete, dimnika nikoli ne gasimo z vodo, saj se ta ob stenah dimnika upravi in poveča svojo prostornino, kar lahko privede do eksplozije dimnika. Prav tako ne odpiramo dimniških vratc, v kurilni napravi ne kurimo, po požaru še naprej nadziramo temperaturo zunanje stene dimnika vsaj še nekaj uro, dimnikar pa mora dimnik v eloti pregledati, saj lahko požar pusti posledice na tuljavah ali stenah dimnika. 

dimniški-požari preventivni-nasveti