vestnik

Od Mure do Grčije: V soboški knjižnici razstava fotografij divjih živali v naravnem okolju

M. Ha., 19. 9. 2024
Maja Hajdinjak
Matevž Škalič že drugič razstavlja fotografije v soboški knjižnici. Foto Maja Hajdinjak
Aktualno

Na ogled do 25. septembra

V Pokrajinski in študijski knjižnici (PiŠK) Murska Sobota so odprli razstavo fotografij Matevža Škaliča. Gre za njegovo drugo razstavo v PiŠK, prva je bila pred osmimi leti, letos januarja pa je razstavljal tudi v prostorih ljubljanske filozofske fakultete.

Pester nabor fotografij divjih živali

V knjižnici se predstavlja z dvajsetimi fotografijami divjih živali, posnetimi ob Muri v biosfernem območju, v Moravskih Toplicah, Ljubljani in Škocjanskem zatoku, nekatere od njih pa je posnel zunaj naše države, v Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem, v Italiji ter Grčiji. Videti je mogoče beloglavega jastreba, prlivko, glavato kareto, spremenljivega prodnika, plavčka, grško kornjačo, sivoglavo pribo, divjega kunca, progastega kljunača, evropsko tekunico, vodomca, navadno veliko pliskavko, močvirsko sklednico, čapljico, čebelarja, mlakarico, malo uharico, kamenjarja, medonosno čebelo in čopasto čapljo. 

Velik ljubitelj narave 

Škalič se je rodil leta 1998 v Murski Soboti. Po osnovnošolskem izobraževanju je šolanje nadaljeval na Gimnaziji Murska Sobota, trenutno pa študira prevajalstvo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. V prostem času se ukvarja z naravoslovno fotografijo in kot velik ljubitelj narave v svoj objektiv lovi predvsem divje živali v naravnem okolju, občasno pa tudi rastline, gobe, sončne vzhode in zahode. Njegovo fotografiranja se začne z izletom v naravo, na katerem pogosto posname več tisoč fotografij. Razstava bo na ogled še do 25. septembra.

pokrajinska-in-študijska-knjižnica-ms divje-živali razstava