vestnik

Divji svet kriptovalut prinaša neomejene priložnosti, a tudi nevarne pasti

Rok Šavel, 25. 11. 2023
Dreamstime
Kriptovalute, digitalne valute, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov, so v zadnjem desetletju temeljito preoblikovale svet financ.
Aktualno

Svet financ je temeljito preoblikovan.

Kriptovalute, digitalne valute, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov, so v zadnjem desetletju temeljito preoblikovale svet financ. Od začetnih dni bitcoina, ki je bil sprva večinoma razumljen kot eksperiment za tehnološke navdušence, do današnjega dne, ko so kriptovalute postale del vsakodnevnega življenja in globalnih finančnih trgov. Medtem ko nekateri vidijo v njih priložnost za revolucijo v finančnem sektorju, jih drugi obravnavajo s previdnostjo.

Kot epicenter digitalne uporniške revolucije namreč niso le domnevna obljuba svetle finančne prihodnosti, temveč skrivajo tudi sence pasti in nevarnosti. Bitcoin, mati vseh kriptovalut, tako prinaša s seboj tudi labirint nevarnosti – od tržnih nihanj do potenciala za krajo in izgube. Hekerji prežijo v senci, neurejena tržišča se lahko sesujejo čez noč in nepripravljeni vlagatelji se lahko znajdejo v vrtincu finančnega kaosa. 

Konec kriptozime na obzorju?

Ne glede na različna mnenja ni mogoče zanikati vpliva in potenciala kriptovalut za nadaljnji razvoj svetovnega gospodarstva, čeprav smo ravno sedaj v tako imenovanem obdobju kriptozime, ko je na trgih kriptovalut zaznan upad zanimanja vlagateljev, kar se kaže tudi v njihovi vrednosti. Kot pravi strokovnjak za kriptovalute Andrej Bohinc, so trenutno v pričakovanju naslednjega velikega bitcoin dogodka, tako imenovanega halvinga, ko se na vsaka štiri leta prepolovi nagrada za rudarjenje bitcoina. Ko se prepolovi izdaja novih bitcoinov, to praviloma vodi v rast njegove vrednosti. Druga zadeva, ki jo nestrpno pričakujejo v kriptoindustriji, pa je odobritev prvega sklada na promptno ceno bitcoina v Združenih državah Amerike, kar bi pomenilo, da bi vlagatelji, v igri so veliki igralci z Wall Streeta, lahko v bitcoin vlagali na newyorški borzi.

andrej bohinc
Osebni arhiv
Andrej Bohinc je ekonomist, ki se ukvarja s svetovanjem na področju kriptovalut. Svoj dan začne z analizo dogajanja na kriptotrgih in ga tako tudi konča.


»To bi pomenilo ogromno nove likvidnosti za bitcoin institucionalnih vlagateljev, ki imajo v upravljanju 27 tisoč milijard dolarjev,« pojasnjuje Bohinc in dodaja, da bi temu sledila tudi rast vrednosti najbolj znane kriptovalute. Po besedah strokovnjaka je zdaj čas upanja znotraj čustvenega štiriletnega tržnega cikla. Če je bila lani faza padanja, so sedaj v fazi akumulacije, prihodnje leto pa bo napočila faza rasti. Vrh tega cikla, kot ga opisuje Bohinc, pa naj bi bitcoin dosegel v letu 2025. »Kriptoturisti bodo prišli, ko bodo mediji začeli poročati o novih rekordnih vrednosti bitcoina,« napoveduje strokovnjak za kriptovalute. Da se obdobje kriptozime izteka, se je nakazalo v zadnjih dnevih in predvsem v zadnjem mesecu, ko je bitocin dosegel 30-odstotno rast in je na dan pisanja tega prispevka vreden več kot 34 tisoč dolarjev. Je pa to še vedno krepko pod rekordom iz leta 2021, ko se je njegova vrednost povzpela na več kot 64 tisoč dolarjev.

Toda naj vas ne zavedejo velike številke in sanje o mamljivih zaslužkih, še vedno gre za zelo tvegano naložbo. Ob vsaki zgodbi o uspehu, kot sta kriptomilijonarja in ustanovitelja borze Bitstamp Damian Merlak in Nejc Kodrič, obstaja več posameznikov, ki so izgubili vse. Na to opozarja tudi Pomurec, ki se je v preteklosti ukvarjal s trgovanjem s kriptovalutami. »Gre za visoko tvegano in špekulativno področje, na katerem velja dodatna previdnost. Če že morate, vložite le nekaj odstotkov svojih prihrankov, ki ste jih pripravljeni pozabiti, da ta morebitna izguba sredstev ne bo vplivala na kvaliteto vašega življenja,« svetuje naš sogovornik, ki želi ostati anonimen.


Policija: Goljufij je vse več  

Tudi Bohinc poudarja, da je vsak posameznik, ki se ukvarja s kriptovalutami, odgovoren za svojo varnost, saj je tako rekoč sam svoja banka. Bitocin je digitalna valuta, pri čemer je njegova ponudba v nasprotju s fiat valutami omejena, in to na 21 milijonov. V obtoku je trenutno več kot 19,5 milijona bitcoinov, po mnenju strokovnjaka se ga tako izplača akumulirati na dolgi rok in obročno, kot naložba pa po njegovem mnenju v poštev pride še druga najmočnejša kriptovaluta ethereum. Na trgu je trenutno skoraj 23 tisoč različnih kriptovalut s tržno kapitulacijo, ki znaša več kot 1,1 bilijona dolarjev, a v veliki večini gre za kriptovalute izrazito špekulativne narave. »Trgovanje s tovrstnimi kriptovalutami se izplača le na kratek rok in špekulativno – kupiti po nižji ceni, prodati po višji. Izstopiti je treba na vrhu tržnega cikla kriptovalute,« svetuje Bohinc, ki svari tudi pred zelo pogostimi goljufijami. Kot pravi, je treba biti izredno pozoren in trgovalni račun odpreti zgolj pri preverjeni kriptomenjalnici, še posebej pa paziti na posrednike. »Ne klikajte na nobene oglase, in če se vam kdo ponuja kot posrednik, gre za prevaro,« je jasen strokovnjak.

Bitcoin ostaja najbolj popularna kriptovaluta, trenutno pa je njegova cena zelo stabilna.
Promocijsko gradivo
Nedavna rast vrednosti bitcoina nakazuje, da bi lahko bilo konec obdobja tako imenovane kriptozime, ko na trgih vlada nezanimanje vlagateljev.


Kot so nam potrdili v murskosoboški policijski upravi, je obravnava spletnih goljufij v porastu. Pri tem so spletne goljufije s kriptovalutami ena od tovrstnih oblik, kjer nič hudega sluteče žrtve zavedejo z lažnimi platformami za naložbe v kriptovalute ali pa jih prepričajo, da imajo v eni od kriptomenjalnic še vedno sredstva v kriptovalutah. Tarčam goljufov tako prikažejo lažni kriptoračun, na katerem naj bi bila shranjena znatna sredstva. Ko žrtev zagrabi vabo, si po navodilih goljufov namesti program za oddaljen dostop do računalnika, s čimer prevarantom omogoči dostop do njihove elektronske pošte, spletne banke in drugih osebnih podatkov. »Goljufi nato na različne račune pri spletni banki ali na račune pri kriptomenjalnici prenesejo denar z računa žrtve, tej pa namesto hitrih zaslužkov ostanejo prazni računi,« so nam tovrstne goljufije opisali v soboški policijski upravi.

Kako je z rudarjenjem bitcoinov, ki je povezano predvsem z visokimi stroški električne energije? Po mnenju Bohinca danes ni več tako, kot je bilo pred desetimi leti, ko so lahko posamezniki z običajnimi računalniki rudarili in pridobivali nagrade. Ob naraščajoči težavnosti rudarjenja in visokih stroških naložb v rudarsko opremo ter visoki porabi energije se rudarjenje danes izplača le na večjih nivojih, v tako imenovanih rudarskih farmah. Rudarjenje je tako danes zelo centralizirano in rezervirano pretežno za velike igralce v kriptoindustriji čez lužo. 

Bohinc je glede prihodnosti bitcoina kljub številnim pretresom v zadnjem obdobju optimističen. Prvi pogoj za rast je, kot poudari, vrnitev likvidnosti na kriptotrg. Ker so trenutno obrestne mere rekordno visoke, naložbe, kot so vrednostni papirji in bitcoin, vlagateljem niso tako privlačne, a ko bodo centralne banke začele zniževati obrestne mere in iskati denar, kar se bo prej ali slej zgodilo, se bo likvidnost vrnila. Takrat bo narasla tudi vrednost bitcoina. Ob že napovedani in omenjeni odobritvi prvega sklada na promptno ceno bitcoina pa sledi pritok denarja velikih vlagateljev, ki bodo del svojih sredstev preusmerili v kriptovalute.

Digitalni evro bo zanimanje še povečal

Tudi morebitna in neizogibna uvedba digitalnega evra bo po njegovem mnenju blagodejno vplivala na trg kriptovalut. Ljudje bodo namreč zaradi popolnega nadzora države nad vsemi njihovimi transakcijami iskali alternative. Kje jih bodo našli? V bitcoinu in drugih kriptovalutah, ki omogočajo prikrivanje identitete udeležencev in hitre mednarodne transakcije brez tradicionalnih posrednikov. Ni naključje, da so kriptovalute tudi priljubljen način financiranja kriminala in terorizma mimo finančnih sistemov in budnega očesa organov pregona pod krinko anonimnosti. Po oceni portala Triple-A, ki zbira podatke na globalni ravni, si več kot 420 milijonov zemljanov lasti kriptovaluto, od tega so v vrhu Indijci, Američani, Vietnamci in Pakistanci. V Sloveniji naj bi si kriptovaluto lastilo slabih 24 tisoč državljanov, kot pravi Bohinc, pa jih večina ne trguje z njimi, ampak jih zgolj posedujejo. Sam se namreč ukvarja ravno z učenjem ljudi, kako s kriptovalutami trgovati, kar pa je, kot poudari, igra, za katero moraš imeti dober razlog, da jo začneš igrati, in predvsem veliko znanja. »Potrebno je razumevanje trga in poznavanje trgovalnih strategij za različne tržne pogoje. Druga stvar je obvladovanje tveganj in psihološka priprava na konstantno negotovost in serijo izgub, ki so vsake toliko časa neizogibne,« pojasni strokovnjak, ki dodaja, da je dobičkonosnost vseeno dosegljiva, a da je za to treba vedeti, kaj početi. 

Trgovanje s kriptovalutami pri nas ni posebej zakonsko urejeno, čeprav je prejšnja vladna koalicija želela to spremeniti. Do izteka mandata je zmanjkalo časa, lani pa pod novo vladno koalicijo opozicijski predlog zakona v državnem zboru ni dobil podpore. Na ministrstvu za finance pojasnjujejo, da države pri davčni regulaciji virtualnih valut praviloma niso sprejele posebnih oziroma novih pravil, s katerimi bi zakonsko urejale to področje, temveč so jih skladno z načelom enake davčne obravnave ustrezno umestile v veljavne zakonske okvire. Tak pristop je izbrala tudi Slovenija. Temeljni princip obdavčitve dohodkov po zakonu, ki ureja dohodnino, je obdavčitev, ki sledi vsebini dohodka, in ne njegovi formi. Enako velja tudi za dohodke, povezane s trgovanjem s kriptovalutami.

Klemen Boštjančič
S.R.
Na finančnem ministrstvu, ki ga vodi minister Klemen Boštjančič, napovedujejo, da bodo področje obdavčitve preučili v okviru prenove sistema obdavčevanja dohodkov.


Kriptovalute, kamor spadajo bitcoin in njemu podobne virtualne valute, so, kot pravijo na finančnem ministrstvu, v širši mednarodni skupnosti opredeljene kot oblika premoženja. Temu je sledil tudi slovenski regulator in kriptovalute za namene obdavčitve z dohodnino opredelil kot obliko premičnega premoženja. Posledica takšne opredelitve kriptovalut je veljavna davčna obravnava dohodkov, ki jih posamezniki dosežejo pri njihovi prodaji, pri čemer pa to pomeni tudi, da finančna uprava nima vpogleda v podatke o tem, koliko dohodkov so zavezanci ustvarili s trgovanjem s kriptovalutami. Bodo pa, kot napovedujejo na ministrstvu za finance, področje obdavčitve preučili v okviru prenove sistema obdavčevanja dohodkov. 

Nepredvidljiva prihodnost

Dejstvo ostaja, da je ta digitalna zlata doba, obdana s špekulacijami in pohlepom, prinesla nepredstavljivo bogastvo peščici srečnežem, medtem ko je druge pahnila v propad. Korakajoč v neznano in megleno prihodnost svetovnega gospodarstva se je tako treba zavedati tudi temnih senc kriptosveta, čeprav kriptovalute pregovorno prinašajo možnost demokratizacije bančništva in globalno finančno svobodo. V tem eksplozivnem svetu kriptovalut je vsaka odločitev stava, kjer je v igri več kot le digitalno zlato. Prihodnost ostaja nepredvidljiva, vsakršne napovedi rasti pa je treba jemati tako kot vse napovedi dogajanja v globalni ekonomiji. Z velikim zrnom soli.

kriptovalute digitalne-valute andrej-bohinc ministrstvo-za-finance