vestnik

Dneve hrvaške kulture začeli z odprtjem slikarske razstave

Jože Gabor, 12. 5. 2022
Jože Gabor
Odprtje razstave Zgodovina.
Aktualno

V avli lendavske gledališke in koncertne dvorane je Hrvaško kulturno društvo Pomurje pripravilo likovno razstavo z naslovom Zgodovina.

V kulturnem programu ob odprtju razstave je nastopila tamburaška skupina Hrvaškega kulturnega društva Pomurje. Na ogled so likovna dela iz zbirke Pohižek, hrvaškega zbiratelja Stjepana Pohižeka. Ta ima v svoji zbirki več kot pet tisoč likovnih del. Sestavljajo jo slike akademskih slikarjev iz Hrvaške in drugih držav, ta pa so razstavljena tudi v pomembnih evropskih likovnih galerijah. Med slikami iz njegove zbirke so tudi dela likovnih ustvarjalcev iz Hrvaške, ki ustvarjajo v slogu hrvaške naivne umetnosti. Ker bodo letošnji Dnevi hrvaške kulture v Lendavi posvečeni hrvaški zgodovini s poudarkom na hrvaškem banu, vojskovodji in pesniku Nikolaju Zrinskemu Čakovskemu, so tudi za razstavo izbrali slikarska dela iz zbirke Pohižek, pri katerih je poudarek na zgodovini Medžimurja in osebnostih, ki so krojile zgodovino Hrvaške in sosednjih držav.

razstava, lendava
Jože Gabor
Odprtje razstave Zgodovina.

Ob odprtju razstave je o hrvaški plemiški družini Zrinski iz Čakovca govorila pesnica in pisateljica Judit Zagorec Csuka, ki se je pri svojem raziskovanju te družine posvetila tudi njihovim vezem s Prekmurjem in lendavsko plemiško družino Banffy, ki so bili lastniki lendavskega gradu. Zrinski so bili ena najpomembnejših in najbolj vplivnih hrvaških plemiških družin.

razstava, lendava
Jože Gabor
Odprtje razstave Zgodovina.

Predsednik Hrvaškega kulturnega društva Pomurje Đanino Kutnjak je povedal, da je razstava uvertura v 15. Dneve hrvaške kulture v Lendavi, ki jih bodo zaključili koncem maja z odkritjem spomenika Nikolaju Zrinskemu VII Čakovskemu v Hrvaškem kulturnem centru Zrinski v Lendavi. Med razstavljenimi slikami so tudi portreti Zrinskega, ob tem pa so še slike znanih zgodovinskim motivov, dvorcev in podobno.

razstava, lendava
Jože Gabor
Odprtje razstave Zgodovina.


V okviru Dnevov hrvaške kulture v Lendavi bodo 27. maja ob odkritju kipa Nikolaju Zrinskemu Čakovskemu pripravili še mednarodni zgodovinski simpozij z naslovom Kult Zrinskih v Lendavi, kjer bo poudarek na vezeh med čakovsko in lendavsko plemiško družino. »Lendava je zgodovinsko mesto na stičišču različnih kultur, narodov in umetnosti. Z razstavo in drugimi aktivnostmi želimo v Hrvaškem kulturnem društvu Pomurje prispevati k bogatemu življenju likovne umetnosti in kulture sploh v Lendavi. Obenem pa želimo predstavljati hrvaško kulturo in biti most kulturnega sodelovanja med dvema narodoma.« je poudaril Đanino Kutnjak.

razstava, lendava
Jože Gabor
Odprtje razstave Zgodovina.

Jože Gabor
Odprtje razstave Zgodovina.
hrvaško-kulturno-društvo-pomurje razstava zgodovina