vestnik

Črenšovski osnovnošolci spoznavali ekološko lokalno hrano

Vestnik.si, 20. 11. 2024
Arhiv OŠ Franceta Prešerna Črenšovci
Dnevi lokalne ekološke hrane na OŠ Franceta Prešerna Črenšovci.
Aktualno

Dnevi lokalne ekološke hrane potekajo v okviru projekta Prehrana za okoljsko 5ko

V mesecu novembru se prvič odvijajo Dnevi lokalne ekološke hrane v šolah in vrtcih, koordinator katerih je Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije (ZDEKS) v okviru projekta Prehrana za okoljsko 5ko, partnerji pa so vse vključene osnovne šole, med katerimi je tudi zavod Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci. V sklopu dejavnosti Lokalne ekološke hrane so se učenci 5. a in b razreda odpravili na obisk Ekološke kmetije Maroša na Melincih. 

os-franceta-preserna-crensovci, dnevi-lokalne-ekoloske-hrane
Arhiv OŠ Franceta Prešerna Črenšovci
Dnevi lokalne ekološke hrane na OŠ Franceta Prešerna Črenšovci.

Družina Maroša je učencem predstavila delo na kmetiji, in sicer obdelujejo več kot 360 hektarjev kmetijskih površin, na katerih kar na 200 hektarjih kmetujejo ekološko. Pridelujejo predvsem ekološka žita in tudi nekaj zelišč, kot so poprova meta, melisa, ameriški slamnik, pegasti badelj, kamilica, drobnocvetni vrbovec ter industrijsko konopljo, aronijo in sibirske borovnice.
Na kmetiji so poudarili, da je ekološki način pridelave povezan predvsem z naravnim gnojenjem njiv s hlevskim gnojem ter deteljo, škropiv proti plevelu ne uporabljajo, ampak s stroji sproti mehansko odstranjujejo plevel. Pridelka, ki je pridelan na ekološki način, je zaradi takšnega načina kmetovanja skoraj za polovico manj, kot če bi kmetovali na tradicionalen način.

os-franceta-preserna-crensovci, dnevi-lokalne-ekoloske-hrane
Arhiv OŠ Franceta Prešerna Črenšovci
Dnevi lokalne ekološke hrane na OŠ Franceta Prešerna Črenšovci.

Prav tako so učenci in otroci v vrtcu v okviru Dnevov lokalne ekološke hrane zaužili popolnoma lokalni ekološki obrok. Malicali so ekološko pridelano mlečno proseno kašo, ki je prišla z Marošove kmetije, mleko pa z mlekarne Krepko, sladkano z ekološko pridelanim medom iz okolice Ptuja, in ekološko pridelana jabolka z ekološke kmetije Paldauf iz Vučje vasi.
Učenci so v teh dneh spoznali, da je kmetovanje lahko tudi takšno, ki prispeva k varovanju okolja, predvsem pa okrepili zavedanje, da so ekološka živila bolj kakovostna, imajo boljši okus in so bolj sveža, vsebujejo več hranil, saj je pot med pridelovalcem in potrošnikom kratka, z nakupom pa se podpre lokalne pridelovalce ter skrb za okolje.

os-franceta-preserna-crensovci, dnevi-lokalne-ekoloske-hrane
Arhiv OŠ Franceta Prešerna Črenšovci
Dnevi lokalne ekološke hrane na OŠ Franceta Prešerna Črenšovci.

dnevi-lokalne-ekoloske-hrane os-franceta-preserna-crensovci