Prlekija je dom kulinaričnim zakladom, med katerimi se poleg prleške tünke na vrhu piramide okusov na desnem bregu Mure blešči prleška gibanica. Ta lokalna poslastica ne povezuje zgolj Prlekije, ampak tudi širše. Letos pa je združila še posebno skupino ljudi - gostince.
Projekt Dnevi prleške kulinarike, ki ga je zasnovala Tjaša Kos, koordinatorka dogodka, si prizadeva povezati gostince in turistične kmetije v Prlekiji. V dveh tednih junija ponujajo poseben meni po enotni ceni, zaključi pa se s sladico - prleško gibanico. Devet gostinskih ponudnikov se je odločilo sodelovati med 1. in 16. junijem 2024. Skupaj kujejo načrte, da promovirajo lokalno kulinarično dediščino, tako tradicionalno kot moderno.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuLelosi obuja duh Mure: V soboškem proizvodnem obratu se obeta več kot 100 novih zaposlitev
Hitro rastoče kamniško podjetje del proizvodnje iz Kitajske seli v kompleks nekdanjega tekstilnega giganta v Murski Soboti.
Prvih šestnajst dni junija bodo gostinci ponudili ekskluziven meni po enotni ceni 23 €. Devet različnih menijev in ena sladica - prleška gibanica. Sodelujejo Taverna Kupljen, Gostilna Prosnik, Restavracija Mitra, Turizem na podeželju Tompa, Kasač, Gostilna Gorica, Viničarija pri gruški by Miam & Vina Belak, RG Bistro in Turistična kmetija Toplak. Rezervacije miz so možne neposredno pri gostincu.
Dnevi prleške kulinarike so načrtovani v prvi polovici junija, ravno v času, ko Društvo Kelih že enajsto leto skrbi za prepoznavnost prleške gibanice. Največji dogodek je praznik prleške gibanice, ki poteka drugi vikend v juniju.