vestnik

Dnevi turizma Občine Dobrovnik

Damjana Nemeš, 17. 6. 2018
Damjana Nemeš
Dnevi turizma Dobrovnik.
Aktualno

Junij je v Občini Dobrovnik namenjen Dnevom turizma, tokrat že tradicionalnim 25. zapovrstjo. 

Ves junij v Dobrovniku potekajo številne kulturne, kulinarične in rekreativne prireditve, glavno dogajanje pa je ob prazniku svetega Vida.


b0a04ad2af54f0be0973e539f4cdd9f2
Matej Vnuk
Dnevi turizma Dobrovnik.


Dneve turizma v občini so začeli prirejati člani takratnega turističnega društva, ko pa se je ustanovila občina in kasneje še Zavod za okolje in turizem Dobrovnik, so vajeti organizacije prevzeli v svoje roke. Čeprav je večina prireditev organizirana v Bukovnici in okrog Bukovniškega jezera, potekajo prireditve tudi v drugih krajih občine, na ta način so v dogajanje vpeta tudi ostala društva.

308466b5cf7b21d1a8dbb6e4a2895578
Matej Vnuk
Dnevi turizma Dobrovnik.


»Vedno začnemo z Vidovim pohodom, letošnji že 14. je bil minulo soboto v Strehovcih, v Dobrovniku pa je isti dan potekal ulični turnir v malem nogometu. Dogajanje se je ta vikend preselilo k Bukovniškemu jezeru, prvi dan je tako vedno bolj rekreativen, saj pripravljamo kolesarski maraton in tek okrog jezera, v nedeljo pa je že tradicionalno Vidovo proščenje,« je povedala Elizabeta Horvat, v. d. direktorja Zavoda za okolje in turizem Dobrovnik.

4632a90b265b075186fdf2bc66b211ee
Damjana Nemeš
Dnevi turizma Dobrovnik.


Sobotni kolesarski maraton, ki je potekal v sklopu projekta Slovenija kolesari, je tako privabil čez 200 udeležencev, ki so se podali na 30, 50, 60 ali 70 kilometrsko preizkušnjo, na tek okrog Bukovniškega jezera pa se je v sobotnem popoldnevu podalo 27 tekačev in tekačic.


Ves dan je dogajanje spremljala tudi domača tržnica, na kateri se je predstavljalo 11 rokodelcev iz domače občine in okoliških krajev. »Na stojnicah rokodelci ponujajo vse od izdelkov iz slame, prtičkov, domačih izdelkov, kot je bučno olje, žganje, moka, smo se pa odločili, da se predstavljajo izrecno rokodelci,« je povedala Horvatova. Na rokodelski tržnici sta se med drugim predstavljali tudi Alenka Kovač, domačinka, ki izdeluje nakit in dekorativne izdelke iz lesa ter Etuš Lazslo, ki se s svojimi kvačkanimi izdelki predstavlja že od samega začetka.

b04c5605b465497d10b5bd45909b45d0
Damjana Nemeš
Dnevi turizma Dobrovnik.

Vrhunec Dnevov turizma v Občini Dobrovnik, ki s prireditvami poskrbijo za vse starostne skupine, pa je vsekakor današnje dogajanje, ko poteka Vidovo proščenje. Zjutraj sta bili dve sveti maši ob kapelici Svetega Vida, kasneje pa je potekala še celodnevna Vidova tržnica. »Dnevi turizma so lepo sprejeti, tudi vse preostale rekreativne prireditve, ki jih v sklopu tega pripravljamo, so dobro obiskane. Vsekakor pa imamo največ obiskovalcev prav na dan Vidovega proščenja, ko se zbere tudi do 4000 obiskovalcev iz celotnega Pomurja,« je sklenila Elizabeta Horvat.

Matej Vnuk
Dnevi turizma Dobrovnik.
Dnevi turizma Občina Dobrovnik Vidovo