vestnik

Dnevni center v Bakovcih: prostor za druženje in topel obrok

Timotej Milanov, 24. 4. 2018
MOMS
Na predstavitvi je bila tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.
Aktualno

Poleg splošne in zobne ambulante želijo v naslednji fazi razvoja dnevnega centra v Bakovcih v zgornjem nadstropju objekta vzpostaviti tako imenovano negovalno oazo

V Bakovcih bo predvidoma jeseni vrata odprl dnevni center za starejše, v prostorih katerega bosta delovali tudi zobna in splošna zdravstvena ambulanta. V naslednji fazi razvoja bakovskega dnevnega centra naj bi tam začela delovati še negovalna oaza, prav tako si na istem mestu želijo pediatrične ambulante.



“Gre za veliko pridobitev za naš kraj, potrebe po tovrstnih prostorih so obstajale že dlje časa, saj je v vasi veliko starejših občanov, imamo tudi številne mlade družine, zato upamo, da se bo projekt dnevnega centra uspešno razvijal naprej po zastavljenih načrtih,” pravi predsednica Krajevne skupnosti Bakovci Nives Cajnko, ki pojasnjuje, da je investicija v vzpostavitev dnevnega centra, pri kateri sodelujejo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Mestna občina Murska Sobota in Dom starejših Rakičan, vredna 605 tisoč evrov. Direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj pojasnjuje, da je od omenjenega zneska 350 tisoč evrov sofinanciralo ministrstvo, 155 tisoč evrov je znašal delež doma starejših, na 100 tisoč evrov pa je bila ocenjena vrednost menjalne pogodbe, ki jo je mestna občina sklenila s prejšnjim lastnikom nepremičnine, v kateri se bo nahajal dnevni center.

c2cfa9a061eae84a640acb984aa0c02e
MOMS
Nives Cajnko in Zoran Hoblaj


Kot še pove Hoblaj, bo v dnevnem centru prostora za 15 oseb, enako dejavnost že izvajajo tudi v soboški in rogašovski enoti doma. Poleg možnosti druženja in igranja družabnih iger bo obiskovalcem dnevnega centra na voljo tudi možnost sodelovanja pri številnih aktivnostih, nekatere od teh načrtujejo v sodelovanju zunanjimi partnerji, med drugim s Hišo Sadeži družbe iz Murske Sobote. V sklopu dnevnega centra bosta delovala tudi gostinski lokal in razdelilna kuhinja, kamor bodo lahko starejši vaščani prišli na kosilo, ali pa si hrano naročili domov. V naslednji fazi razvoja dnevnega centra je po besedah Hoblaja načrtovana vzpostavitev tako imenovane negovalne oaze v zgornjem nadstropju objekta.

0fa4943cfceb4c50b23bfd6156c062d2
MOMS
Predstavitev projekta dnevnega centra je vzbudila precej pozornosti med vaščani Bakovec.


Gre za pilotni projekt po vzoru tovrstnih centrov v Nemčiji, in sicer bi bilo v negovalni oazi na voljo 12 postelj za celodnevne namestitve oseb v najtežjih bolezenskih stanjih. Za te osebe bi tam izvajali glasbene in svetlobne terapije ter druge metode, s katerimi bi jim skušali lajšati bolečine. Če projekt ne bi bil odobren, bodo, kot še pove Hoblaj, tam verjetno skušali vzpostaviti nov varovani oddelek za osebe z demenco.

MOMS
Zoran Hoblaj upa, da bodo v naslednji fazi dobili tudi možnost izvajanja pilotnega projekta negovalne oaze. 
dnevni center bakovci