vestnik

Do 14. ure že 141 okuženih

Vestnik, 13. 3. 2020
Nataša Juhnov
Slika je simbolična
Aktualno

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat je na današnji tiskovni konferenci pojasnila, da je bilo v Sloveniji do 14. ure danes že 141 primerov okužb s koronavirusom. Števila primerov po posameznih regijah še nimajo, kot kaže, pravi Pirnatova, pa je največji porast okužb v Ljubljani.

Število okužb skušajo zmanjšati z vsemi ukrepi, ki jih je sprejela država, pri tem Pirnatova poudarja, da vse študije preteklih pandemskih izbruhov kažejo, da je ravno ukrep omejevanja socialnih stikov tisti, ki najbolj pripomore k zajezitvi širjenja bolezni. 
Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da so poslali vsem javnim službam poslali pismo z napotki za delovanje, tudi županom so poslali pismo, od katerih so v zadnjih dneh dobivali vedno več vprašanj. 

prenos
NIJZ
Dnevno spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (COVID-19)

Državo ustavljamo za dva tedna
Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je ob tem spomnila, da panika ni na mestu. Pa ne zato, ker razmere niso resne, pač pa zato, ker to slabo vpliva na imunski sistem. "Ustavljamo državo za dva tedna. To je poskus, da ne dosežemo vrha, se pravi največje obremenitve zdravstvenega sistema naenkrat. Zato da tisti, ki bodo potrebovali oskrbo, ne pridejo vsi naenkrat," je opozorila.
Ob tem je še poudarila, naj bolni nikakor ne hodijo okoli in tako širijo virusov. "Izjema velja za bolnike, ki so oboleli, v primeru da se njihovo zdravstveno stanje hitro poslabša." Ti bolniki s hudim poslabšanjem naj ne kličejo osebnega zdravnika pač pa nujno medicinsko pomoč.

prenos (1)
NIJZ
Stanje po Sloveniji na dan 13.3.2020

koronavirus epidemija