vestnik

Do konca julija čas za vložitev dohodninske napovedi

Vestnik.si, STA, 4. 7. 2023
Arhiv
Rok za to je 31. julij, opozarja Finančna uprava RS (Furs).
Aktualno

Vsi zavezanci za vložitev napovedi za odmero dohodnine, ki na dom niso prejeli informativnih izračunov dohodnine za leto 2022, morajo dohodninsko napoved ne glede na višino prejetega dohodka vložiti sami. Rok za to je 31. julij, opozarja Finančna uprava RS (Furs).

Zavezanci, ki niso prejeli informativnih izračunov dohodnine za lani, morajo napoved vložiti na finančnem uradu, pri katerem so v času vložitve napovedi vpisani v davčni register. Na vseh finančnih uradih in na spletni strani Fursa je dostopen obrazec napovedi za odmero dohodnine.

Napoved je mogoče z varnim kvalificiranim digitalnim potrdilom ali brez digitalnega potrdila (registracija z uporabo davčne številke in gesla) poslati tudi v elektronski obliki prek portala eDavki ali preko mobilne aplikacije eDavki.

Furs je sicer sestavil in v dveh paketih odpremil informativni izračun za vse zavezance za dohodnino, ne glede na višino prejetega dohodka. Davčni organ za zavezanca za vložitev napovedi za odmero dohodnine sestavi informativni izračun dohodnine na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga na podlagi uradnih evidenc, in podatkov, ki so jih Fursu do 6. februarja posredovali izplačevalci in zavezanci.

davki sta dohodnina