vestnik

Do občinske pomoči za novorojence samo z računi

Timotej Milanov, 15. 6. 2018
Natalija Jurse
Aktualno

Po besedah mestnega svetnika so mlade mamice nezadovoljne, ker morajo na občino nositi račune.

V Mestni občini Murska Sobota so ob začetku aktualnega mandata sprejeli pobudo svetnice SLS Jasmine Opec, da družinam novorojencev v občini namenijo 500 evrov denarne pomoči, v lanskem letu je pomoč prejelo 148 družin. Vendar do te pomoči upravičenci ne morejo priti kar tako. Ob nakupu blaga za otroka morajo namreč najprej v trgovini pridobiti račun, izstavljen na njihovo ime. Ko znesek vseh tovrstnih računov doseže 500 evrov, jih morajo prinesti na občinsko upravo, občina pa jim nato sredstva povrne.



Občinski svetnik SDS Andrej Mešič pravi, da je v zvezi s tem prejel pritožbe treh mladih mamic, ki jih moti, da morajo v trgovinah zahtevati račun na svoje ime in račune nositi na občino. »Tega nismo zapisali v pravilnik o denarni pomoči, pravzaprav pa niti ne razumem, kakšen je smisel tega. Vsem je znano, da mlade družine ta denar potrebujejo, ne vem, za kaj morajo sedaj občini dokazovati, kaj z njim kupijo. Gre za čisto birokracijo, samo zato, da je lahko v mestni upravi zaposlen nekdo, ki preklada te račune,« pravi Mešič, ki je v zvezi s tem vodstvu občine postavil vprašanje na enih od prejšnjih sej mestnega sveta.
Na občini odgovarjajo: »Ker gre v konkretnem primeru za dodelitev javnih-proračunskih sredstev, je potrebno zasledovati namensko porabo dodeljenih sredstev, ki se ugotavlja na podlagi verodostojne knjigovodske listine-računa, iz katerega je razvidna namenska poraba. Pravna podlaga za ugotavljanje namenske porabe sredstev in v zahtevi iz odločbe, da so upravičenci dolžni to dokazati s predložitvijo računov, je v 54. členu Zakona o javnih financah, ki določa, da mora imeti vsak izdatek iz proračuna podlago v verodostojni knjigovodski listini, s katero se izkazuje obveznost za plačilo.«

Pixabay
V soboški porodnišnici se je v lanskem letu rodilo 935 otrok.
novorojenci