vestnik

Dobiček Komunale v občinski proračun

Timotej Milanov, 13. 6. 2018
Nataša Juhnov
Direktor Komunale Štefan Cigan je predlagal, da dobiček ostane v podjetju. 
Aktualno

Vodstvo in nadzorni svet javnega podjetja sta predlagala, da dobiček v višini 230 tisoč evrov ostane nerazporejen, a so se v mestni upravi odločili drugače.

Javno podjetje Komunala, ki je v lasti Mestne občine Murska Sobota, je imelo v lanskem letu 230 tisoč evrov čistega dobička, od tega bodo 200 tisoč evrov vplačali v proračun soboške občine, preostanek pa bo ostal nerazporejen.
Javno podjetje je sicer v lanskem letu ustvarilo 6,6 milijona evrov prihodkov, od tega 4,3 milijona evrov na podlagi izvajanja tržnih dejavnosti, 1,9 milijona pa na podlagi izvajanja gospodarskih javnih služb. Pri ostalih dejavnostih, ki jih javno podjetje izvaja po pogodbi, gre za upravljanje kopališča, stadiona v Fazeneriji in tržnice, pa je podjetje imelo 343 tisoč evrov prihodkov. Pri gospodarskih javnih službah je sicer Komunala ustvarila 57 tisoč evrov izgube, 19 tisoč evrov izgube je bilo pri dejavnostih po pogodbi, pri tržnih dejavnostih pa je bilo 322 tisoč evrov dobička. Vodstvo podjetja je predlagalo, da ostane celotni dobiček nerazporejen, predlog je potrdil tudi nadzorni svet družbe.
Kljub temu pa so se v mestni upravi odločili, da denar prenesejo v občinski proračun. Po njihovem mnenju namreč izplačilo dobička ne bo bistveno vplivalo na poslovanje javnega podjetja. Predlog morajo skupaj z letnim poročilom družbe sicer potrditi še mestni svetniki.
komunala