vestnik

Dobrote slovenskih kmetij

Janko Votek, 17. 5. 2019
Foto:nataša Juhnov
Lendava,Bogračfest,Anka Alt, Fotografija Foto:nataša Juhnov
Aktualno

Razstava bo na ogled do nedelje.

Danes je odprla vrata 30. razstava Dobrote slovenskih kmetij v Minoritskem samostanu na Ptuju. Razstava bo odprta do nedelje. Ob jubileju se je organizator KGZ Ptuj odločil, da bo vstop na razstavo prost. Kot nam je sporočila svetovalka soboškega KGZ Anica Petrovič je iz pomurske regije prijavljenih in bo razstavljenih 96 izdelkov. Z izdelki iz žit sodeluje 13 kmetij, z mlečnimi 10 in mesnimi izdelki 13 kmetij. Olja razstavlja 17, žgane pijače sedem, suho sadje ena, vino štiri, sadne in zelenjavne sokove ter nektarji tri, domače marmelade in džeme 10, kompote ena, med dve in dva čaja. Kmetije iz Pomurja so prejele 53 zlatih priznanj, 25 srebrnih in 9 bronastih priznanj.

Znak kakovosti je prejelo 11 pomurskih kmetij. Znak kakovosti se podeli kmetiji po prejemu treh zlatih priznanj zaporedoma.
Dobitniki znaka kakovosti so: Marija Muca Kiraly iz Čentibe za marelični džem. Greta Ferencek iz Vučje Gomile za hude zvončke v kisu tete Grete in bučke v kisu tete Grete. Vrtnarstvo Alt, Anka Alt iz Pristave za bučke v kisu. Kmetija Kučan, Vlasta Kučan iz Tešanovec, za vloženo čebulo. Kmetija Vitez, Denis Vitez iz Tešanovec za sončnično olje. Kmetija Košar, Darko Košar iz Stročje vasi za bučno olje. Kmetija Šarkanj, Benjamin Šarkanj iz Nuskove za bučno olje. Marica Legen iz Bunčan za meso iz tünke in rženi kruh. Daniel Horn iz Borec za kutinovo žganje in žganje iz tropin grozdja traminec. Irena Ajlec iz Murščaka za domači kruh. Elizabeta Kosi iz Ključarovec pa za navadne rogljičke.
11 pomurskih kmetij z zlatimi znaki