vestnik

Dobrovniška občina ima pol leta časa za popravek

Majda Horvat, 12. 3. 2024
Jure Kljajić
Občina Dobrovnik je prejela opozorilo ministrstva. Volilne enote za lokalne volitve mora spremeniti tako, da bo spoštovano načelo enakosti.
Aktualno

Neskladnosti pri določitvi volilnih enot ministrstvo odkrilo v kar 64 slovenskih občinah

Ministrstvo za javno upravo je določilo šestmesečni rok, v katerem mora Občina Dobrovnik odpraviti neskladje odloka o lokalnih volitvah z zakonom in ustavo. Enako bodo morali storiti v še 64 slovenskih občinah, za katere je ministrstvo konec lanskega leta pri preverjanju občinskih predpisov ugotovilo, da število volivcev oziroma prebivalcev po volilnih enotah ni skladno s predpisi. Ti določajo, da se en predstavnik občinskega sveta voli na približno enako število prebivalcev. Ministrstvo je občinam izdalo ob določitvi roka za odpravo neskladnosti tudi opozorilo, so nam še sporočili pristojni.



Spomnimo. Ustavno sodišče je decembra lani razveljavilo prvi odstavek 2. člena in 3. člen odloka o določitvi volilnih enot za izvedbo lokalnih volitev v občinski svet Občine Dobrovnik, saj je ugotovilo 69-odstotno odstopanje od načela enakosti volilne pravice, po katerem se na približno enako število volilnih upravičencev voli en predstavnik. Pobudo za ustavno presojo členov odloka za izvedbo lokalnih volitev je vložil Istvan Kovacs.

Ministrstvo za javno upravo je pred kratkim v Dobrovniku organiziralo tudi srečanje, kjer je strokovni delavec Roman Lavtar pojasnjeval razloge za odločitev ministrstva ter jim dejal, da občine ne smejo volilnih enot deliti po naseljih in krajevnih skupnostih, ampak je treba pri določitvi enot upoštevati samo število volivcev. Ustavno načelo glede volilne pravice temelji na številu prebivalstva, kar pomeni, da meje naselij ali krajevne skupnosti niso merilo. Če občine predloga ne bodo spoštovale, bodo naslednje lokalne volitve lahko potekale za celotno območje, kot da gre za eno volilno enoto.


Doslej lokalnih skupnosti glede predpisov za izvedbo lokalnih volitev in skladnosti odlokov z načelom enakosti ni posebej preverjal nihče, razen da je ustavno sodišče o tem odločalo v štirih občinah, kjer je prišlo do nezadovoljstva zaradi volilnih enot, pred Dobrovnikom še v Lendavi, Divači in Žetalah. Ministrstvo je po zadnji odločitvi ustavnega sodišča za Dobrovnik konec lanskega leta preverilo stanje v vseh občinah in pri tem ugotovilo številne pomanjkljivosti.

Občine jih kot rečeno morajo odpraviti v pol leta, tako da bodo lokalne volitve leta 2026 že izvedene v skladu s predpisi.

občina-dobrovnik lokalne-volitve odlok