vestnik

Dodatni dan plačane odsotnosti z dela zaradi spremstva otrok v šolo zahtevajo tudi v Sindikatu obrtni in podjetništva Slovenije

I.B., 27. 8. 2019
Igor Napast
Po oceni Vrhovnega sodišča je spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan enkraten in neodložljiv dogodek,
Aktualno

Vrhovno sodišče je lani uslužbencem javnega sektorja priznalo plačano odsotnost z dela zaradi spremstva prvošolca v šoli. Za to se sedaj zavzemajo še v Sindikatu obrti in podjetništva Slovenije. Vse delodajalce poziva tudi minister Jernej Pikalo, da zaposlenim omogočijo, da otroke na prvi šolski dan pospremijo v šolo.

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport delodajalce pozivajo, da sodbo Vrhovnega sodišče, ki je spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan opredelilo kot neodložljiv opravek, upoštevajo in zaposlenim omogočajo, da z otroki skupaj delijo radosti prvega šolskega dne, ki je enkraten in pomemben življenjski dogodek v življenju vsakega državljana in državljanke. 

V javni pobudi Sindikat obrti in podjetništva Slovenije (SOPS) opozarja na vprašanje diskriminacije otrok in staršev, zaposlenih v zasebnem sektorju. "SOPS omenjeno neenakost staršev - delavcev, zaposlenih v zasebnem sektorju, vidi v odločitvi Vrhovnega sodišča, ko je le-to priznalo dodatni dan plačane odsotnosti z dela celotnemu javnemu sektorju, zaradi spremstva prvošolca v šolo," so zapisali in dodali, da podpirajo odločitev Vrhovnega sodišča pri tem, da je spremstvo prvošolca neodložljiv opravek. Pobudo so naslovili na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter na Ekonomsko socialni svet, zahtevajo pa odpravo diskriminacije proti delavcem, ki so zaposleni v zasebnem sektorju: "Stališče našega sindikata je, da morajo imeti vsi otroci (in njihovi starši) enake možnosti in pravice, kar s trenutno veljavno delovnopravno zakonodajo ni omogočeno, saj odločitev o tej pravici prepušča vsakokratni (samo)volji posameznega delodajalca (ali delodajalskih organizacij, predstavnikov zasebnega sektorja)."

Na javni poziv se je že odzvala Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, ki so ji v pozivu očitali, da je v predlogu kolektivne pogodbe zavrnila predlog dodatnega dne plačane odsotnosti z dela. Pojasnjujejo, da ne nasprotujejo predlogu, da starši prvošolcev dobijo dodatni dan plačane odsotnosti z dela, saj je to sedaj praksa že pri številnih delodajalcih, zlasti pri manjših podjetjih, ki so večinoma družinska. Zavrnili so namreč predlog celotne kolektivne pogodbe, za katero pravijo, da je vsebovala nerealne in previsoke zahteve sindikata. 

sindikat-obrti-in-podjetništva-slovenije obrtno-podjetniška-zbornica jernej-pikalo