vestnik

Dogodek v nuklearki Zaporožje nima vplivov na slovensko ozemlje. V Upravi za jedrsko varnost opozarjajo, da preventivno ne jemljite tablet kalijevega jodida

Vestnik.si, 4. 3. 2022
Profimedia
"Požar je izbruhnil na stavbah, ki niso vitalne za jedrsko varnost elektrarne," pojasnjujejo pristojni.
Aktualno

Na novico o požaru v jedrski elektrarni Zaporožje v Ukrajini se je odzvala tudi Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost. Pravijo, da so jih o dogodku iz Mednarodne agencije za atomsko energijo obvestili ob 00:40 po slovenskem času.

"Požar je izbruhnil na stavbah, ki niso vitalne za jedrsko varnost elektrarne. Požar je bil pogašen. Ruske vojaške enote so zavzele področje elektrarne. Osebje elektrarne še naprej dela in nadzoruje stanje elektrarne. Na lokaciji elektrarne deluje še ena od šestih enot. Osebje preverja morebitno škodo, zaustavili so dve enoti, ki jih ohlajajo, ostale tri enote so bile zaustavljene že prej. Hlajenje elektrarne je zagotovljeno. Povišanega sevanja v okolju niso zaznali," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da dogodek nima vplivov na slovensko ozemlje. 



Direktor uprave Igor Sirc je v intervjuju v sinočnjih Odmevih dejal, da je pripravljenost Slovenije na izredni dogodek, povezan z jedrskimi elektrarnami, na visokem nivoju. "Imamo načrte, protokole, strokovno osebje; pa vaje, tako državne kot mednarodne," je pojasnil. Če bi do jedrskega dogodka prišlo v Ukrajini, bi bilo po njegovem mnenju primerno vsakršno zaklanjanje, ki preprečuje menjavo zunanjega in notranjega zraka. Pri tem je važno, da so zaprta okna in izključena ventilacija. "Če bi bil dogodek pri nas, bi bila pomembna pravočasna evakuacija. Oba ukrepa se izvajata v kombinaciji z jodno profilakso. Izvajali bi se še drugi ukrepi, denimo na področju kmetijska, merilo bi se radioaktivnost v ozračju. Na vse to smo pripravljeni, sistem je vzpostavljen," je v oddaji izjavil Sirc. Kot tudi, da je v Sloveniji dovolj tablet kalijevega jodida. Mora pa biti jodna profilaksa pravočasna in pravilno odrejena vsem. Priporočena je za mlajše od 40 let.

Sirc še opozarja, da se radioaktivni oblak premika predvidljivo, zato naj tisti, ki zdaj morda kupujejo tablete ali tekoče odmerke kalijevega jodida, tega preventivno ne jemljejo. 

2011-11-25T120000Z_10950984_BM2E7BP15PZ01_RTRMADP_3_GERMANY
Reuters
Pripravljenost Slovenije na izredni dogodek, povezan z jedrskimi elektrarnami, je na visokem nivoju.

Kot pojasnjujejo strokovnjaki, se ob hudih jedrskih nesrečah sprostijo velike količine radioaktivnega joda. Če vstopi z vdihavanjem v telo, ga ščitnica privzema in shrani, kar lahko privede do visoke izpostavljenosti ščitnice sevanju in zlasti pri otrocih in mladostnikih do povečanega tveganja za razvoj raka ščitnice. Tablete kalijevega jodida nudijo učinkovito zaščito. 


Tablete kalijevega jodida

V Sloveniji je na zalogi dovolj tablet za celotno prebivalstvo za primer nesreče v Sloveniji ali v tujini. Iz državnih blagovnih rezerv se shranjujejo v bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah in se, kadar je treba, razdelijo po uvedbi zaščitnega ukrepa po predhodnem sklepu vlade in odredbi poveljnika Civilne zaščite. Vsak prebivalec do dopolnjenega 40. leta starosti pa ima pravico do dviga brezplačnih tablet v lekarnah ob predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja. 

uprava-rs-za-jedrsko-varnost slovenija nuklearka zaporožje kalijeve-tablete