vestnik

(SVET REGIJE) Dogovorov ni, kolona delovnih migrantov pa se daljša

A.N.R.R., 14. 7. 2021
A. Nana Rituper Rodež
Svet pomurske razvojne regije v Martjancih.
Aktualno

Seji sveta pomurske razvojne regije se je pridružil minister Zvonko Černač, vodja vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Odpira se nova perspektiva, mi pa še nismo počrpali sredstev iz prejšnje.

Černač je predstavil programiranje evropske kohezijske politike za obdobje 2021-2027 in opozoril tudi na dogajanje v prejšnji finančni perspektivi, ki še vedno ni zaključena. Projekti se še izvajajo in ni pametno, pravi, prehitro odpirati novo finančno perspektivo, ker ne bomo uspeli počrpati sredstev še iz prejšnje perspektive.

svet-pomurske-razvojne-regije, alojz-glavač
A. Nana Rituper Rodež
Svet pomurske razvojne regije v Martjancih.

Opozoril je še na to, da bi bilo potrebno realizacijo projektov enakomerneje razporediti, saj se je dogajalo, tako Černač, da se tri leta ni dogajalo nič, zadnje leto pa je poplava projektov, ki bi jih bilo potrebno realizirati. Problem nastaja tudi, ker sta pri regijskih prioritetah dve listi A in B, ter da imajo prednost projekti z liste A, ni pa nujno, da imajo ti pripravljene potrebne načrte in pridobljena vso potrebno gradbeno ter drugo dokumentacijo in dovoljenja. Nekateri projekti z liste B pa, pripravljeni, na sredstva čakajo že več let. Projekti v finančni perspektivi 2007 – 2013 so se veliko bolj promptno izvajali, smo lahko slišali.

svet-pomurske-razvojne-regije, alojz-glavač
A. Nana Rituper Rodež
Svet pomurske razvojne regije v Martjancih.

Sredstva so bila v minuli finančni perspektivi slabo počrpana, večje aktivnosti pa so se začele komaj pet minut pred 12., zdaj pa nam zmanjkuje časa, pravi Alojz Glavač, predsednik Sveta pomurske razvojne regije. Kot smo lahko slišali, je minister Černač svetoval regijam, naj so bolj fleksibilne in naj si naslednje obdobje programirajo glede na kvote, ki regijam pripadajo, in glede na pripravljenost regijskih projektov. »Pri nas je dodatna težava,« poudari Glavač, »ker razvojni svet dolgo ni bil konstituiran. Razvojni svet bi moral med drugim pripraviti, ali je potrebno katerega od projektov razvrstiti na drugo, bolj ali manj prednostno listo. Ker pa na prleškem delu ne morejo doreči predstavnika v svetu, se to ni zgodilo.«

Marjan Kardinar, župan Občine Dobrovnik, je povedal, da je potrebno ločevati, kaj so projekti manjših občin in kaj je pomembno za celotno regijo. "Nedvomno so regijskega pomena vodovod in kanalizacija, na primer, poleg infrastrukture pa ne bi smeli pozabiti na gospodarstvo. Če delavna mesta ne bomo odpirali, tudi na podeželju, bodo mladi še naprej odhajali, prav tako ne bo razvoja."

Da ne morejo dobiti sredstev in ustrezne podpore za širitev industrijske cone v svoji občini, je opozoril Stanko Rojko, župan Občine Gornja Radgona. Nimamo sredstev, da bi zgradili javno infrastrukturo, zaradi tega smo izgubili že nekaj investitorjev, ki bi pripomogli pri zagotavljanju delovnih mest. Zdaj lahko samo gledamo, kako je kolona delovnih migrantov, ki odhajajo na delo v bližnjo Avstrijo, čedalje daljša.

Zavedamo se, da je je Slovenija razvita toliko, kot je razvit njen najmanj razvit del, pa je med drugim dejal Zvonko Černač.

A. Nana Rituper Rodež
Svet pomurske razvojne regije v Martjancih.
svet-pomurske-razvojne-regije alojz-glavač zvonko-černač