vestnik

(NOCOJ NA TV SLOVENIJA 1) Dokumentarec Tekmüvanje je dokument časa o PGD Pušča

Ines Baler, 9. 1. 2022
FB Sagar kolektiv
Dokumentarec prikazuje prve romske gasilce.
Aktualno

Dokumentarni film Tekmüvanje nas popelje v romsko vas Pušča pri Murski Soboti, kjer se prvo in edino romsko gasilsko društvo na svetu trudi integrirati v slovensko gasilsko kulturo. Film je večinoma posnet v romskem jeziku in je opremljen s podnapisi, nastopajoči pa vmes govorijo tudi v prekmurskem narečju. Predvajali ga bodo danes ob 22.05 na prvem programu TV Slovenija.

Dokumentarni film Tekmüvanje bodo predavajali danes ob 22.05 na prvem programu TV Slovenija. »Popelje nas v slovensko romsko vas Pušča, kjer se prvo in edino romsko gasilsko društvo na svetu trudi integrirati v slovensko gasilsko kulturo. Film spremlja priprave na občinsko gasilsko tekmovanje. Bo s tem, ko postajajo slovenski gasilci, ogrožena njihova lastna identiteta?« vsebino opiše producent in režiser Miha Mohorič, član Sagar kolektiva, ki je zaslužen za dokumentarec.

Mohorič pojasni, da je ideja o nastanku filma padla, ko je prvič videl gasilni avto Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Pušča iz leta 1970. »Zdelo se mi je čudno, da se še vedno vozijo s tako starim vozilom in imajo tako dotrajano opremo,« oriše in doda, da se je skozi Puščo vozil, ker v Černelavcih živi družina njegove partnerice.

pgd-pušča, dokumentarni-film
Sagar kolektiv
Dokumentarni film Tekmüvanje je nastajal več let, prikazuje pa avtentičen vpogled v delovanje Prostovoljnega gasilskega društva Pušča.

Dejvid Horvat, predsednik omenjenega PGD, ki je registrirano od leta 2004, pravi, da so se s Sagar kolektivom o snemanju dogovorili že prej nekaj leti. Spomni se, da so takrat pripravljali vaško veselico, s katero so zbirali sredstva za nakup opreme. »Privolili smo v snemanje, saj so se vsi strinjali. Film prikazuje nas gasilce in naše naselje. Se pa spomnim, da je snemalno ekipo pritegnilo tudi to, da so naši gasilci pomagali pri odpravljanju posledic žleda v drugih delih naše države.«

Dokumentarni film je večinoma posnet v romskem jeziku in je opremljen s podnapisi, nastopajoči pa vmes govorijo tudi v prekmurskem narečju. Kot pristavi Mohorič, je pri nastajanju filma sodelovala praktično cela vas. »Vsi so vedeli, kaj snemamo, in vrata v vas so nam bila odprta. Sodelovale so tudi družine gasilcev, prevajalci in glasbena skupina Romano Glauso, ki je prispevala avtorsko glasbo za potrebe filma.« Predvsem pa ne pozabi izpostaviti tega, da so se z gasilci spoprijateljili in da so ga sprejeli medse. Prav vzpostavitev zaupanja je pri snemanju dokumentarnih filmov najbolj pomembna. »Boljši kot je odnos, bolj iskren je film.«

pgd-pušča, dokumentarni-film
Sagar kolektiv
Poleg gasilcev so pri nastajanju filma sodelovale tudi njihove družine in glasbena skupina Romano Glauso, ki je prispevala avtorsko glasbo.

Porušiti želijo stereotipe
Člani PGD Pušča so snemalno ekipo poklicali vsakič, ko so izvedli kakšne aktivnosti. Snemanje je potekalo več let, gasilci pa so si končni izdelek že imeli priložnost ogledati. Kakšni so njihovi odzivi? »Odzivi v naselju so pozitivni, vendar se zavedamo, da bo film naletel na določene stereotipe. Je pa namenjen prav temu, da se ti porušijo. Nam je bilo v čast, da smo lahko pokazali, kakšni smo, in želimo si, da nas tudi drugi takšne sprejmejo,« poudari Horvat.

25981e87e927c553ec98781f1fc90e13
Nataša Juhnov
Dejvid Horvat, predsednik PGD Pušča.

»Film smo ustvarili predvsem za gasilce na Pušči. Da bodo imeli nek dokument časa, v katerem so zabeležena njihova prizadevanja za varnejšo vas in tudi za ohranjanje njihove lastne kulture in navad,« izpostavlja Mohorič. Obenem želijo, da bi bil film sredstvo, da se njihova dobra praksa širi naprej, da se ljudje znebijo predsodkov in strahov glede romske skupnosti. »Distribucijo nameravamo izkoristiti tudi za to, da jim pomagamo do boljše osnovne opreme, ki je nujno potrebna, da postanejo enakopravni drugim gasilcem in da lahko varno in zanesljivo opravljajo delo na vasi.«

Predsednik gasilskega društva nam je še povedal, da so prvo gasilsko vozilo prejeli leta 2007. »Če Mestna občina Murska Sobota ne bi imela posluha za nas, bi bili še korake oddaljeni od realiziranih projektov, kot so lokacijsko dovoljenje za gasilski dom, nabava novega vozila in opreme, ki jo dobivamo iz Gasilske zveze Murska Sobota,« našteva Horvat, ki je vesel, da z občino tako dobro sodelujejo.

pgd pušča, dokumentarni film
FB Sagar kolektiv
Dokumentarec prikazuje prve romske gasilce.

pgd-pušča dokumentarni-film tekmuvanje huda-pobuda