vestnik

V Domu starejših občanov Ljutomer je 33 okuženih, pripravljajo se na selitev

Majda Horvat, 2. 4. 2020
Nataša Juhnov
Dom starejših občanov
Aktualno

Z namenom ustavitve širjenja okužb in zavarovanja zdravih se pripravljajo na njihovo selitev.

"Ravno zdaj grem na ogled tretje lokacije in strateško pomembno je, da bo ta primerna in da zanjo dobimo soglasje. To mora najprej dati epidemiolog," je izjavil direktor Tomislav Nemec. Odločitev o selitvi ni samo njegova, je poudaril, ampak jo mora sprejeti strokovna skupina, ta pa je včeraj tudi opredelila pogoje, katerim mora objekt zadostiti, da je selitev vanj mogoča. Ob tem je Nemec izpostavil, da če bi bilo treba preseliti 120 stanovalcev, med katerimi je več nepokretnih in tistih, ki potrebujejo posebno nego, bi bil to zahteven projekt. 

Zanikal oziroma pojasnil pa je tudi nekatere navedbe županje Olge Karba, ki jih je po facebook profilu delila kot zahteve svojcev stanovalcev in občanov do vodstva doma z namenom preprečitve nadaljnjih okužb. "Navedbe, da ne upoštevamo navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ne držijo," je dejal Nemec. Včeraj jih je namreč obiskala pristojna epidemiologinja in pregledala vse ukrepe, ki jih izvajajo v domu ter pri tem ni ugotovila nepravilnosti. Prav tako je dejal, da so prenehali z razdeljevanjem malic zunanjim odjemalcem, res pa je, da je prišel s kanglico nek gospod, ker je pozabil, da so ga obvestili, da malic več ni, in te tudi ni dobil. Svojci, ki jih skrbi za stanovalce, imajo možnost, da pokličejo po telefonu, z njimi pa se pogovarja socialna delavka. Glede navedb, da ni znano, ali so bili vodstvu doma odvzeti brisa, pa je dejal, da ne, saj v zadnjem času ni imelo stikov s stanovalci, prednostno pa se testirajo ostali zaposleni. Ob tem je Nemec še izjavil, da v njegovi družini ni okuženih.

ljutomer, koronavirus, dom-starejših-občanov
Nataša Juhnov
"Navedbe, da ne upoštevamo navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ne držijo," je dejal Nemec.

Na vprašanje, ali je v stikih z vodstvom občine, pa je dejal, da so vsak dan v kontaktu in da je občina seznanjena z ukrepi, ki jih izvajajo v domu ter rešitvami, ki jih iščejo. Pritiski in napadi iz lokalnega okolja na dom, tako Nemec, pa zdaj ne prispevajo k reševanju situacije.

dom-ljutomer koronavirus selitev-stanovalcev