vestnik

Domačija Pri Momi: Prestižno arhitekturno priznanje za modularni hiški, ki združujeta tradicijo in sodobnost

Melani Svetec, 17. 1. 2024
Prefa & Croce
Hiši zaznamujejo neprekinjene linije. FOTO Prefa & Croce
Aktualno

V družbi Kubico domino arhitekti se želijo specializirati za obnovo in ohranjanje zgodovinsko dragocenih stavb.

Na Goričkem v vasici Kančevci na pobočju hriba stojita dve beli miniaturni hiški, ki sta popolno zlitje tradicije in sodobnosti. Zgrajeni sta iz dobro uravnotežene mešanice materialov iz prefalca in naravnega lesa, odlikujejo pa ju tudi elegantni detajli. Stojita sredi počitniške idile, poimenovane Pri Momi, ki so jo s svojim konceptom ustvarili Kubico domino arhitekti.

Dolgo časa je bilo mogoče prespati le v zgodovinskih stavbah kmetije, nato pa sta Maja in Goran Dominko, graditelja in arhitekta projekta, v tesnem sodelovanju s strokovnjaki za lesene konstrukcije iz podjetja Mitos group razvila prototipe majhnih hiš z belimi prefalčnimi fasadami. »Zamislili smo si nekaj popolnoma zmanjšanega, skromnega in preprostega. Zamisel je bila ustvariti novo arhitekturo v nasprotju z lepim in zgodovinsko dragocenim trgom, ki pa kljub temu ne tekmuje z obstoječim, temveč jasno izstopa iz pokrajine,« opisujejo motivacijo za presenetljivo sožitje starega in novega.

pri-momi, kubico-domino, kančevci, hiše
Prefa & Croce
Naravna svetloba prodira v notranjost lesenih struktur skozi zastekljen sprednji del. FOTO Prefa & Croce


Opremljeni z vsem

Bele prefabricirane fasade se raztezajo čez dolge stranice ter streho in dajejo vtis, da so položene na lesene hiše kot zaščitna odeja, različne širine plošč pa razbijajo sodobno strogost majhnih hiš. Zelo zanimiv je tudi detajl pri ostrešju – prehod s strehe na fasado je rešen z rahlo izstopajočim šivom, ne da bi vizualno prekinil navpične stoječe šive. Pravega žleba ni, voda s strehe je speljana neposredno čez fasado v tla. »Ta zmanjšani detajl je bil mogoč le zato, ker je površina strehe, ki jo je treba odvesti, majhna, komaj več kot 21 kvadratnih metrov,« pojasnjuje Goran Dominko. Hiški pa ob natančnejšem pregledu razkrivata še več podrobnosti. Zunanji šivi na robovih stavb so nekoliko višji, kar izrecno zaznamuje preprosto arhetipsko obliko majhnih stavb. Gube in linije so tako odlično izdelane, da je material videti mehak in tekoč.

Miniaturni hiši sta dostopni s sprednje strani, kar omogoča obilico naravne svetlobe, ki prodira v notranjost lesenih struktur skozi polno zasteklitev. Podobno kot hotelska soba ali majhen studio sta opremljeni z vsem, kar je potrebno za nekaj dni dopusta. Obiskovalcem je na voljo prostorna kopalnica, ki je od preostalega dela ločena s steklenimi stenami, kuhinja pa dopolnjuje preprost in odprt prostor, katerega značaj oblikujejo predvsem naravni les ter odprti prostori na škarpah in strehi.

pri-momi, kubico-domino, kančevci, hiše
Prefa & Croce
Kopalnica je od preostalega dela ločena s steklenimi stenami. FOTO: Prefa & Croce

Časovno varčna proizvodnja

Hiši, ki v notranjosti merita le 21 kvadratnih metrov, sta videti veliki in izpolnjujeta sodobne zahteve po prostoru in udobju. Sta v celoti montažni in sestavljeni iz 85 odstotkov lesa, saj so ju arhitekti želeli zasnovati učinkovito in neodvisno od lokacije. »Konstrukcija lesenega okvirja je preprosta. Med proizvodnjo smo veliko časa preživeli v hali. Tako intenzivno smo se lahko pogovarjali o podrobnostih, zato se je izvedba tako odlično izkazala,« je navdušena Maja Dominko. Proizvodnja obeh hiš je trajala štiri mesece, k temu pa je pripomoglo dejstvo, da sta bili izdelani v zaprtih prostorih v delavnici in tako niso bili odvisni od vremena. Maja in Goran Dominko se zavedata, da s tem brišeta mejo med klasično arhitekturo in oblikovanjem izdelkov.

Za izvedbo modularnih hišk za turistične namene sta Dominkova prejela arhitekturno priznanje podjetja Prefa, naslov Prefarenzen Imagination 2024. Med 400 objekti iz Evrope sta se uvrstila med 12 tistih, ki svoje mesto dobijo tudi na koledarju podjetja.

pri-momi, kubico-domino, kančevci, hiše
Prefa & Croce
Goran in Maja Dominko želita s svojimi sodobnimi obnovami izraziti spoštovanje do arhitekture in načina življenja v drugih časih. FOTO Prefa & Croce


Ključno, da se svojemu delu posvetiš 
Celotno posestvo Pri Momi sestavlja več stavb. Glavna hiša je stara 150 let in je zgrajena v tradicionalnem slogu, skoraj v celoti iz lesenih tramov, ki so bili na zunanji strani zatesnjeni z glino. V tistem času je to ustrezalo arhitekturnemu standardu podeželskih stavb, podjetje Kubico domino arhitekti pa je videlo potencial v kontrastu med nepravilnostmi tega starega načina gradnje in natančnostjo montažne stavbe, katere fasada preseneča s svojo ravnostjo in homogenostjo. Domačijo, ki se razteza na 20.000 kvadratnih metrov, so prenovili, lokacija pa je sedaj še posebej primerna za zabave, poroke in družinska praznovanja. Kraj so opremili še z bazenom in savno, kar gostom ponuja še dodatno sprostitev in udobje.

apartma-pri-momi, kančevci, butični-turizem, nastanitve, cimprana-hiša, slovenske-počitnice
Jure Kljajić
Pri Momi.

Goran Dominko poudarja, da je ključno, da se svojemu delu posvetiš, se trudiš in dosegaš izjemne rezultate. Po njegovem prepričanju se, ko si predan kakovostnemu delu, stranke in priložnosti same od sebe pojavijo. Leta 2014 sta se odpravila v Veliko Britanijo, od tam pa sta prinesla pristop spreminjanja zgodovinskih stavb z arhitekturno samostojnimi posegi in novogradnjami, torej ne samo s prilagajanjem slogu obstoječih stavb, ampak tudi z njihovo nadgradnjo. V severnem delu Slovenije uporaba takšnih arhitekturnih kontrastov ni pogosta, uspeh projekta Pri Momi pa dokazuje, da svoje delo opravljajo dobro. V prihodnosti se želijo specializirati za obnovo in ohranjanje zgodovinsko dragocenih stavb.

»Zdaj imamo preprosto drugačen pogled na arhitekturno dediščino naše regije,« dodajata arhitekta in poudarjata, da želita s svojimi sodobnimi obnovami izraziti spoštovanje do arhitekture in načina življenja v drugih časih.

domačija-pri-momi kančevci prefa goran-dominko maja-dominko kubico-domino