vestnik

Domnevno sporna radenska: Analiza potrdila, da so proizvodi radenske neoporečni  

A. B., 24. 5. 2018
Aktualno

Urad za varno hrano je podal uradne rezultate analize, ki dokazujejo, da so proizvodi Radenska Classic Kraljevi vrelec v četrtlitrski steklenici popolnoma varni za potrošnike in skladni z deklaracijo. Gospodarsko škodo, ki je nastala s preventivnim odpoklicem, v Radenski še ocenjujejo, so sporočili iz Radenske. 

V Radenski so prejeli uradne rezultate analize uprave za varno hrano spornega vzorca radenske. Poročali smo namreč, da naj bi minuli četrtek gost v enem od ljubljanskih lokalov spil radensko iz četrtlitrske steklenice in kmalu zatem zaradi poškodb grla iskal zdravniško pomoč. V upravi za varno hrano, veterinarstvo in varnost rastlin so za Vestnik.si takrat potrdili, da preiskujejo, kaj je bilo morebiti prisotno v stekleničkah, in tudi, ali je morebiti proizvajalec opustil katero od svojih notranjih kontrol.

»Radenska je ena najbolj prepoznavnih in najuglednejših slovenskih blagovnih znamk, ki ji potrošniki zaupajo, in storili bomo vse, da takšna tudi ostane,« poudarja Marian Šefčovič, direktor Radenske.


Iz Radenske pa so danes sporočili, da iz obvestila uprave za varno hrano sledi, da je izključena »odgovornost Radenske za primer, v katerem naj bi po užitju pijače v gostinskem lokalu oseba iskala zdravniško pomoč«. Iz Radenske sporočajo, da so vsi preventivno umaknjeni izdelki varni in skladni z deklaracijo. Minuli petek so zaradi enega primera pritožbe s trga na priporočilo uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin preventivno odpoklicali 65.136izdelkov serije proizvoda Radenska Classic Kraljevi vrelec.


»Kot je razvidno iz analize spornega vzorca, je izključeno, da bi kemikalija, najdena v sporni steklenički, v izdelek prišla med polnjenjem pijače, saj po kemijski sestavi podobne spojine v proizvodnji Radenske sploh ne uporabljajo. Kakovost izdelkov in varnost kupcev sta naši prioriteti. Tudi če gre za samo eno pritožbo, zgolj posredno povezano z našim izdelkom, sočustvujemo z vsakim posameznikom. Zato smo na priporočilo inšpekcije odreagirali takoj, z vsemi možnimi preventivnimi ukrepi. Kakšna gospodarska škoda je pri tem nastala, bomo vedeli naslednji teden, ko bomo tudi sprejeli nadaljnje ukrepe. Bolj kot materialna pa nas skrbi škoda, ki jo je na našem ugledu pustilo širjenje neuradnih, nepreverjenih in celo zavajajočih informacij. Radenska je ena najbolj prepoznavnih in najuglednejših slovenskih blagovnih znamk, ki ji potrošniki zaupajo, in storili bomo vse, da takšna tudi ostane,« poudarja Marian Šefčovič, direktor Radenske.
Zadevo sicer preiskuje tudi policija, ki jo je zdravstvena ustanova minuli petek obvestila o domnevnem zaužitju sporne pijače. Ugotovili so, da je oseba v četrtek v enem izmed ljubljanskih gostinskih lokalov zaužila pijačo, nato pa zaradi poškodb grla poiskala zdravniško pomoč. Policija še dodaja, da vodi preiskavo zaradi razlogov za sum kaznivega dejanja zoper zdravje ljudi.

radenska uprava za varno hrano škoda mineralna voda sporočilo