Akvaponični sistemi, ki so po svetu čedalje bolj razširjeni, nimajo negativnih vplivov na okolje in kakovost življenja, kot ga ima klasično intenzivno kmetijstvo, saj za pridelovanje zelenjave in gojenje rib uporabljajo le vodo, ki ves čas kroži po različnih akvaponičnih sistemih. V tovrstnih vrtovih zato ni okopavanja, pletja ali zalivanja gredic, tudi pridelana hrana pa je bolj kakovostna in bogata s hranili, je pojasnila Nataša Gerič Pal, direktorica podjetja Evitel, ki je postavilo turistično naselje Goričke iže.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(POGOJ MLAJŠIH SELEKCIJ V POMURSKI LIGI) Popuščanja ne bo, Kacijan in Režonja nočeta biti predsednika, za katerima ne bo več nogometa
»Zdaj sva osovražena, ker sva postavila pogoje, vendar če teh ni, ne bo na dolgi rok nič ostalo,« se je povedno izrazil prvi mož lendavske MNZ Slavko Režonja, ki je z Danilom Kacijanom postavil pogoj, da mora klub imeti mlajše selekcije, če želi napredovati ligo višje. Spremembe so bile potrebne za dobrobit klubov in njihov obstanek. Kaj pravijo v klubih in nogometnih šolah ter kako odgovarjata na pomisleke, da bo zaradi tega manj klubov?
V akvaponičnem vrtu, ki je zasnovan kot kapljica, so v Križevcih pridelali prvo akvaponsko solato, ki pa so se jo odločili podariti. Kot je pojasnila Gerič Palova, je v tem času pomembno, da tudi na tak način širimo pozitivne zgodbe in pomagamo drugim po svojih najboljših močeh. Prvo pridelano solato, bogato s hranili, so zato podarili Domu starejših Rakičan, direktorica podjetja Evitel pa je osemdeset posodic solate skupaj z vodjo kompleksa Goričke iže Ines Šeruga predala direktorju doma Zoranu Hoblaju.
Ob predaji solate domu je stekla beseda tudi o prihodnjem sodelovanju, ki je v interesu vseh.