vestnik

Dopolnilne dejavnosti na kmetiji zagotavljajo obstoj in omogočajo dodaten zaslužek

D. N., 8. 11. 2023
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na posvetu je bilo več kot 400 slušateljev.

Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in kmetijsko ministrstvo sta nedavno organizirala posvet o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji. Namenjen je bil nosilcem dopolnilne dejavnosti na kmetiji, tistim, ki o tem še razmišljajo, svetovalcem javne službe kmetijskega svetovanja, zaposlenim na upravnih enotah, inšpekcijskim službam, predstavnikom in strokovnim delavcem posameznih resorjev in regulatorjev ter splošni javnosti.

Kot je bilo poudarjeno na posvetu, ki mu je prisostvovalo več kot 400 slušateljev, dopolnilne dejavnosti na kmetijah odpirajo možnosti dodatnega zaslužka, primarna pridelava pa se z dodatnimi dejavnostmi oplemeniti ter z učinkovito izrabo znanja in delovnih moči pridobi dodana vrednost, kar zagotavlja obstoj kmetij in njihov nadaljnji razvoj.
Na posvetu so tudi predstavili spremembe, ki jih prinaša zakon o dohodnini, ter novosti o trošarinah, ki se tičejo tudi dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, nova pravila namreč prinašajo kmetijam višje obdavčitve. Predstavljeni so bili tudi primeri dobrih praks kmetij, kot so pojasnili govorci, je včasih dobro imeti na kmetiji več dejavnosti, predvsem na sadjarskih kmetijah, ki jim vremenske ujme v zadnjih letih ne prizanašajo.

Izpostavljeno je bilo še, da mora nosilec kmetijskega gospodarstva dobro pogledati trenutno stanje, preden se česar koli loti, saj turistov načeloma ne zanima to, kar imajo doma.

kmetijstvo dopolnilne-dejavnosti posvet