vestnik

Doroja po 34 letih spet na istem odru

A. Nana Rituper Rodež, 6. 12. 2018
Arhiv Doroja
Doroja na istem prizorišču v Črnomlju leta 1984 in po 34 letih.
Aktualno

Da festival Glas mladih Slovenije, ki poteka v Črnomlju in letos praznuje 40-letnico delovanja, išče svoje korenine, so na socialnih omrežjih zasledili tudi člani skupine Doroja iz Murske Sobote. Trio, ki ga sestavljajo Dorina Gujt, Roman Kovačič in Janez Žekš, so pred 34 leti sodelovali na tem festivalu in zmagali. Zato so v tem prepoznali tudi del svoje zgodbe, jo želeli oživiti in organizatorjem festivala pomagati pri obujanju in zbiranju spominov.

V 80. letih so bili uničeni arhivi festivala, organizatorji pa so ob okrogli obletnici iskali informacije, spomine in predmete iz obdobja 1978–1986 in zato objavili poziv Glas mladih išče svoje korenine. Ker imajo člani skupine Doroja kar nekaj materiala iz tega obdobja in so poleg tega še aktivni na glasbenih odrih, so se odzvali njihovemu pozivu. »Kmalu nas je poklical Tadej Fink, član organizacijskega odbora ZIK Črnomelj, ki je bil presrečen, da smo se mu oglasili, in nas takoj povabil na prireditev kot častne glasbene goste,« je povedala Gujtova.



Pisalo se je leto 1984, ko se je takrat rosno mlada prekmurska skupina Doroja – ime so si nadeli po prvih dveh črkah imen članov Dorina, Roman in Janez – odpravila v Črnomelj z željo, da ne bi samo sodelovala, ampak celo zmagala na festivalu Glas mladih Slovenije. »Zelena stoenka nas je popeljala proti zmagi. Spremljala sta nas še pobudnik, da se prijavimo na festival, Franc Knavs - Srček, takratni predsednik Kluba mladih Murska Sobota, in prijatelj skupine Jože Žekš kot fotograf,« pripoveduje Gujtova. Za nastop na festivalu so njihovo skladbo z naslovom Marihuana izbrali med 65 prijavljenimi skladbami. Na koncu je Doroja prekosila vso konkurenco in zmagala.


Sredi novembra so imeli priložnost, da zgodbo izpred 34 let podoživijo, žal brez pokojnega Knavsa, ki je zaslužen za celotno zgodbo. Doroja je na odru Glasa mladih zaigrala svojo zmagovalno pesem Marihuana in požela velik aplavz. »Članom skupine je povabilo na festival po toliko letih veliko pomenilo in veseli smo, da nas je občinstvo spet tako dobro sprejelo,« je povedala Dorina Gujt. Skladba Marihuana je še danes ena njihovih najbolj prepoznavnih skladb.
Glas mladih je projekt s 40-letno tradicijo, ki spodbuja glasbeno ustvarjalnost in govorniške spretnosti mladih, omogoča še neuveljavljenim glasbenikom, da se predstavijo širšemu občinstvu, in mladim voditeljem programa, da prireditev povezujejo.

doroja festival Glas mladih Slovenije