vestnik

Dosegli dogovor o dvigu plač

Timotej Milanov, 23. 12. 2017
Turistični aduti Pomurja so po mnenju STO termalna kopališča, podeželje in kulinarika. Foto: Nataša JUHNOV Fotografija
Aktualno

Vodstvo sindikata zaposlenih v družbi Sava Turizem je člane sindikata obvestilo, da so v pogajanjih z vodstvom družbe dosegli dogovor o zvišanju plač.

Kljub rekordni turistični sezoni smo bili letos priča številnim zgodbam o nezadovoljstvu zaposlenih v turizmu, v prvi vrsti zaradi nizkih plač. Takšen je bil tudi primer zaposlenih v Sava Turizmu, največjem turističnem podjetju v državi, ki ima nekaj več kot 1000 zaposlenih.
Že konec novembra je bil podpisan aneks h kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma o dvigu najnižjih osnovnih plač, ki bo stopil v veljavo z novim letom. Za aneksom je bila kot najnižja osnovna plača v prvem tarifnem razredu določena plača v višini 480 evrov, kot najnižja osnovna plača v sedmem tarifnem razredu pa plača v višini 1.130 evrov, kar pomeni 15-odstotni dvig najnižjih osnovnih plač. V sindikatu poudarjajo, da je bil aneks h kolektivni pogodbi dobra osnova za pogajanja za dodaten dvig plač v podjetjih.


Tako je sindikalni pogajalski skupini, ki so jo sestavljali Dragica Krojs, Boris Borkovič in zunanja strokovna sodelavka sindikata Breda Črnčec, uspelo v pogajanjih vodstvom Save Turizma doseči še dodaten dvig plač v 4. in 5. tarifnem razredu, kamor spada večina zaposlenih, ki opravljajo nosilne poklice v Savi Turizem. Gre tako za zaposlene v gostinskem delu družbe kot tudi zaposlene v termalnih kopališčih. V sindikatu poudarjajo, da se bodo tako najnižje osnovne plače v teh dveh razredih dvignile nad minimalno plačo-804,96 evra bruto. Aneks h podjetniški kolektivni pogodbi sindikata Save Turizma bo prav tako pričel veljati z novim letom, najnižja osnovna plača za 4. tarifni razred bo znašala 810 evrov, za 5. tarifni razred pa 840 evrov. Po kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma je najnižja osnovna plača v 4. tarifnem razredu 730 evrov, v 5. tarifnem razredu pa 790 evrov. V sindikatu so zadovoljni z doseženim uspehom in pozivajo zaposlene v družbi, ki še niso njihovi člani, da se jim pridružijo.