vestnik

Doslej 215 prijav za sezonsko delo, minimalna urna postavka 5,16 evrov bruto

STA, 14. 4. 2020
Profimedia
Trenutno je takih, ki iščejo sezonske delavce, sedem, in sicer trije za dela v hmeljiščih, dva za delo na njivi, eden za raznovrstna dela na ekološki kmetiji in eden za dopolnilne dejavnosti.
Aktualno

Na ministrstvu za kmetijstvo so do ponedeljka prejeli skupno 215 prijav za pomoč kmetijskim pridelovalcem. Trenutno je takih, ki iščejo sezonske delavce, sedem, in sicer trije za dela v hmeljiščih, dva za delo na njivi, eden za raznovrstna dela na ekološki kmetiji in eden za dopolnilne dejavnosti.

Interes za sezonsko delo je z vseh koncev Slovenije, oglašajo se po telefonu in elektronski pošti. Kličejo brezposelni, študentje, cele družine, delavci na čakanju, upokojenci, tujci, samozaposleni v različnih sektorjih, tudi zaposleni, ki bi želeli samo pomagati in ne sprašujejo za plačilo, so nanizali na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Tiste, ki se sedaj zanimajo in povprašujejo po tem delu, v kontaktnem centru obvestijo, da bodo njihove podatke posredovali organizacijam, ki trenutno najbolje poznajo konkretne potrebe. Obvestijo jih tudi, da naj spremljajo spletne strani ministrstva oz. obvestila, ki jih bodo dobili. Predviden je tudi poseben portal, kjer bodo zbirali potrebe in povpraševanja.

_GIL6577zt
Bobo
Aleksandra Pivec je Slovence k pomoči pri sezonskem delu pozvala minuli konec tedna.

V naslednjih dneh bo jasno tudi več podrobnosti glede samega postopka, izpolnjevanja minimalnih standardov zaposlovanja itd. Pri tem je seveda treba vedeti, da gre za dogovor med iskalcem dela in naročnikom. Skladno z zakonom o kmetijstvu je bila za leto 2019 objavljena najnižja dovoljena urna postavka za občasno ali začasno delo v kmetijstvu v višini 4,95 evra bruto, so pojasnili na ministrstvu. Od 1. aprila letos naj bi bila minimalna urna postavka 5,16 evra evrov bruto, je razvidno iz podatkov Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Določena je sicer minimalna urna postavka, ki navzgor ni omejena. Ob tem so na ministrstvu izrazili hvaležnost vsem zainteresiranim, da so pripravljeni pomagati slovenskim kmetom in kmetijskim podjetjem.

koronavirus kmetijstvo pomoč ukrepi