vestnik

DOSOR-jeve Sledi: Povezuje ju prijateljstvo in ljubezen do živali

Marina Vrbnjak, 21. 2. 2019
Marina Vrbnjak
"Neizmerno imam rad ljudi, ampak angelske so pa živali," je mnenja pater Karel Gržan.
Aktualno

V okviru pogovornih večerov ob čaju, imenovanih Sledi – Ko sedanjost na(d)gradi preteklost, so v Domu starejših občanov Radenci (DOSOR) gostili dva prijatelja, ki ju združuje ljubezen do živali in pisateljevanja. Priljubljeno slovensko pisateljico in ustvarjalko Deso Muck ter patra in pisatelja Karla Gržana, ki pravi, da je biti srečen naša odločitev. Z obiskovalci sta delila zgodbe iz svojega življenja.

Knjižnica DOSOR-ja je bila skorajda premajhna za vse, ki so se udeležili pogovornega večera z njima, vodenega s strani Radgončanke Sabine Barbarič.


»Sem samo bila, potem so me pa našli«
Desa Muck, priljubljena pisateljica otroških in mladinskih del, je na kratko povedala, kako je postala t.i. multipraktik, kot jo je z eno besedo opisala Barbaričeva. »Po srečnih naključjih. Zmeraj sem rada zabavala ljudi. Pisati sem začela že v osnovni šoli, v puberteti pa sem pisanje opustila.« Ob tem je priznala, da ga je na šolskih proslavah vedno polomila, imela pa je obdobje, ko je želela biti čimbolj podobna povprečnim ljudem - s službo, kuhanjem… » Pa mi je življenje nastavljalo pasti, vedno je nekdo poznal nekoga, ki je poznal nekoga,« je razložila. » Srečo sem imela, da sem bila debela – tako sem prišla do vlog. Pri pisanju pa mi kilogrami niso nič pomagali,« je nasmejala vse prisotne. »Sem samo bila, potem so me pa našli.«

042436a517a1520f8efdba6c1ffd9764
Marina Vrbnjak
"Njena simpatična hudomušnost odpre horizont, da izstopiš iz sprenevedanja k pristnosti," je povedal pater Karel Gržan.


Komune so nastale zaradi njegovega »dolga«
Pater Karel Gržan je magister teologije in doktor znanosti s področja literarnih ved. Pri osemnajstih letih je stopil v red bratov kapucinov. »Z radostjo sem duhovnik, s ponosom pa kmet,« je povedal. Že v otroštvu se je najboljše počutil pri stricu na Pohorju. »Mama mi je vedno govorila, da naj grem najprej pozdravit ljudi v hišo, a sem šel zmeraj najprej v hlev. Neizmerno imam rad ljudi, ampak angelske so pa živali,« je dodal. To jima je s prijateljico Deso Muck tudi skupno - oba veže ljubezen do živali. Tudi sam je napisal več kot trideset knjig. Ukvarjal se je tudi s problematiko zasvojenosti in na Razborju pod Lisco ustanovil Don Pierovo komuno za odvisnike, kasneje pa še eno v Kobilju v Prekmurju. Zadnjih osem let, odkar ga je doletela možganska kap, prebiva na kmetiji, ki mu jo je podarila prekmurska družina in jo je uredil s pomočjo prijateljev. » Komuna je nastala zaradi mojega dolga. Na vlaku podzemne železnice v Rimu sem videl, kako je deklica padla v abstinenčno krizo. Njen obraz je bil spačen v krčih, a jaz sem samo zamižal in čakal, da vlak spelje. Njen obraz me je spremljal dolgo, vse do odprtja komun.«


Spoznala sta se ob ustvarjanju velikonočne oddaje
»V okviru velikonočne oddaje smo rabili »malo drugačnega duhovnika« in so me poslali s terensko ekipo v Razborje, kjer je služboval. Bil nam je zanimiv, ker je bil edini, ki je uspešno vpeljal komuno k nam,« je orisala Muckova. Že ob prvem srečanju ga je silovito vzljubila kot človeka. Simpatičnost je bila obojestranska. »Desa Muck se mi je vedno zdela simpatična, opazil pa sem tudi, da ne prenese sprenevedanja, skrivanja. Pred snemanjem z njo sem bil malce živčen, saj smo ljudje navajeni biti nevidni,« je povedal Gržan. Njena simpatična hudomušnost pa, po njegovih besedah, odpre horizont, da izstopiš iz sprenevedanja k pristnosti.
Najbolj pomembni sta toleranca in sočutje
In ravno pristen odnos, v katerih se ne puščamo osamljene, je po njunem mnenju najpomembnejša vrednota. Po besedah patra Gržana je za to pomembno predvsem sočutje, po besedah Muckove pa toleranca – kot predstopnja sočutja. Ljudje smo namreč nagnjeni k obsojanju drugačnih in največkrat zmoremo sočutje le do najbližjih.

d3170ad40690d611255bc2f11eb9e19a
Marina Vrbnjak
Sabina Barbarič, prostovoljka, ki v domu starejših občanov v Radencih,vodi tradicionalne pogovornevečerepoimenovane Sledi.


0429dd0d8ce71757171673fd9a3c57d9
Marina Vrbnjak
Knjižnica DOSOR-ja je bila skorajda premajhna za vse, ki so se udeležili pogovornega večera z njima.

4f840eeb55d74ca192d0e935d98b151d
Marina Vrbnjak

Marina Vrbnjak
Z leve: voditeljica večera Sabina Barbarič, gostja Desa Muck, direktorica DOSOR-ja Mateja Hauser, gost pater Karel Gržan.
Desa Muck Pater Karel Gržan Dosor