vestnik

Daniel Grabar: "Zaradi dela v posebnih razmerah je predvsem zdravnik, ki dela na covidnem oddelku, težje dostopen"

A. Nana Rituper Rodež, 19. 12. 2020
Arhiv bolnišnice
Daniel Grabar, strokovni direktor v Splošni bolnišnici Murska Sobota.
Aktualno

Koronavirus je bistveno spremenil tudi način in organizacijo dela tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Kako je s pregledi?

»Mama je imela hude bolečine, ampak ni hotela k zdravniku, dokler ni bilo že tako hudo, da smo jo morali odpeljati na urgenco,« pripoveduje znanka, druga pravi, da je starejši gospod v stiski, ker slabo sliši in se po telefonu z zdravnikom težko pogovori, nima pa nikogar, ki bi poklical namesto njega. Mnogim so odpovedali obravnave in posege, na katere so dolgo čakali. Takih in podobnih primerov je danes veliko. V času epidemije so v ospredju covidni bolniki, čemur se je prilagodil zdravstveni sistem, ki je zaradi večanja števila bolnikov in okužb, ki se jim tudi medicinsko osebje ne more izogniti, preobremenjen. A tudi druge bolezni in zdravstvene težave ne počivajo. Se je pa zaradi strogih preventivnih ukrepov za preprečevanje novih okužb dostop do zdravnika spremenil.

9f504f0bb30ed45f79c048740078b867
Nataša Juhnov
Preverili smo, kako je z dostopnostjo zdravnikov v koronačasu.

Soboška bolnišnica ima samo nujno in zelo hitro obravnavo

Koronavirus je bistveno spremenil način in organizacijo dela tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota, kjer so zdaj prizadevanja usmerjena na zdravljenje covidnih bolnikov. Opravljajo samo obravnave s stopnjo nujno in zelo hitro in tiste, za katere zdravnik meni, da bi lahko opustitev ali preložitev ogrožala pacientovo zdravstveno stanje, so nam sporočili iz bolnišnice. Pred obravnavo pacienti izpolnijo epidemiološki vprašalnik, če gre za nujni poseg oziroma preiskavo, pa opravijo še hitri test na okužbo s koronavirusom. Zagotavljajo, da glede dostopnosti zdravstvenega osebja veljajo enaka pravila kot prej. »Zaradi dela v posebnih razmerah pa je predvsem zdravnik, ki dela na covidnem oddelku, težje dostopen, vendar se dogovorijo za kontakt in se slišijo s pacienti glede nastalih težav,« je povedal strokovni direktor Daniel Grabar. 

Problem je, da je veliko zdravstvenega osebja odsotnega, zato kader za delo na covidnem oddelku nadomeščajo s prerazporejanjem z drugih oddelkov, poleg tega jim pomagajo še zdravstveni delavci iz vseh štirih pomurskih zdravstvenih domov, ena koncesionarka in iz Psihiatrične bolnišnice Ormož, skupaj je takih 15 zdravstvenih delavcev.

Glede na razmere epidemije in dejstvo, da veliko bolnikov zaradi covidne bolezni potrebuje hospitalizacijo, domnevajo, da se bodo čakalne dobe povsod podaljšale, še posebno pri operativnih posegih na področju kirurgije in ortopedije ter pri večjih ORL-posegih.

zdravstvo dostopnost pomurje sbms suzana-makoter alenka-horvat
Kaj zdaj berejo drugi