vestnik

(Alojz Šteiner na Hotizi) Mejno vprašanje še vedno ni rešeno

Majda Horvat, 3. 7. 2022
Majda Horvat
Pomnik sta odkrila pobudnik njegove postavitve Štefan Sobočan iz Hotize in župan Občine Lendava Ivan Koncut.
Aktualno

Na Hotizi so nedaleč od mesta, kjer so slovenski policisti leta 2006 v sporih zaradi meje na tem območju prekopali cesto, ki so jo Hrvati zgradili do Mirišča, odkrili pomnik braniteljem samostojnosti na Muri. S slovesnostjo so počastili tudi dan državnosti.

Slavnostni govornik Alojz Šteiner se je najprej zahvalil vsem, ki so pred 31. leti delovali na strani slovenskih obrambnih sil in prispevali k temu, da imamo samostojno Slovenijo, zahvalo pa je razširil tudi na tiste, ki so si prizadevali v preteklosti za slovenske meje. Izpostavil je tri pomembna zgodovinska obdobja, katere je tudi simbolno povezal s pomnikom na Hotizi. Ta je namreč sestavljen iz štirih betonskih tetraedrov. Prvi naj bo pomnik prizadevanj za mejo v Prekmurju v prevratnih letih po prvi svetovni vojni in  v času sklepanja Trianonske pogodbe. Drug naj bo simbol osvobajanju Prekmurja ob koncu druge svetovne vojne ter številnih dogodkom povezanih z mejo v poznejših letih, še posebej v času informbiroja, železne zavese in hladne vojne. Tretji tetraeder je govornik simbolno povezal s prelomnim letom 1991 in osamosvojitveno vojno za Slovenijo ter obdobjem, ko je Slovenija dobila novo mejo s Hrvaško.

hotiza2
Majda Horvat
Slavnostni govornik dr. Alojz Šteiner je izpostavil, da vprašanje meje v praksi še vedno ni rešeno.

"Tudi v teh prizadevanjih so najmanj trije mejniki, leta 2001 je to sporazum o skupni državni meji imenovan tudi kot sporazum Drnovšek - Račan, iz leta 2009 je treba omeniti arbitražni sporazum in nato razglasitev arbitražne razsodbe v Haagu 29. junija 2017.

Po vsem tem pa smo še vedno v situaciji, ko imata dve državi v Evropski uniji mejo določeno, ne pa tudi v celoti uveljavljeno v praksi. Zato se upravičeno postavlja vprašanje, kdaj bomo lahko za četrti tetraeder, ki stoji na vrhu tega obeležja, rekli, da je dosegel svoj cilj, in da je rešitev meje in odprtih vprašanj zaključeno," je bil jasen Šteiner.

V senci slovesnosti ostaja tudi dejstvo, da je prav zaradi nesproščenega odnosa povezanega z mejo s Hrvaško pomnik bil postavljen na drugi lokaciji od prvotno zamišljene.

Organizatorji slovesnosti na Hotizi, ki se je je med drugim vidnimi gosti udeležil tudi Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, so bili Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Lendava, Policijsko veteransko društvo Sever za Pomurje, Občina Lendava in Krajevna skupnost Hotiza. Zbrane je v uvodu pozdravil  župan Občine Lendava Ivan Koncut in izrazil željo vseh, da naj nas bližnja reka Mura ne razdvaja, ampak povezuje.

Pomnik sta odkrila pobudnik njegove postavitve Štefan Sobočan in župan Koncut.

hotiza5
Majda Horvat
Slovesnosti ob odkritju pomnika osvoboditeljem na Hotizi so prisostvovali številni gostje, veterani in občani.

V kulturnem programu so nastopili skupina ljudskih pevk in pevcev iz Hotize, mlada glasbenika Matic Pozderec in Svit Ščančar, nekaj svojih pesmi je prebrala domačinka Slavica Zver.

Slovesnosti je sledilo druženje na prireditvenem prostoru na Hotizi s podelitvijo medalj veteranom Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Lendava in pogostitev s hotiškimi ribami.

hotiza pomnik dr.alojz-šteiner ladislav-lipič veterani-vojne-za-slovenijo