vestnik

(Dražba vrednejšega lesa iglavcev in listavcev) Les se v Gornji Radgoni že kopiči

Damjana Nemeš, 21. 1. 2024
Jure Kljajić
Hlodovina na Pomurskem sejmu.
Aktualno

Gozdarstvo Gornja Radgona drugo leto zapored v sodelovanju s Pomurskim sejmom organizira dražbo vrednejšega lesa iglavcev in listavcev, skladno z javnimi pooblastili pri dražbi sodeluje tudi javna gozdarska služba, ki je po zakonu pristojna za predhodno izbiro drevja za posek in izdajo odločbe, s katero posek odobri.

Lastniki gozdov so začeli hlodovino dovažati na sejmišče v Gornji Radgoni 10. januarja, to lahko počnejo še do 8. februarja. Kot je pojasnil Stanislav Rojko, direktor Gozdarstva Gornja Radgona, je na sejmišču že sedaj več različnih drevesnih vrst, med drugim hrast dob in graden ter nekaj lesa oreha in tulipanovca. »Pričakujemo pa še jesen, hruško, breste, divjo češnjo in robinijo,« je naštel Rojko. Hlodovino v enem od ograjenih prostorov sejmišča organizatorji varujejo z nadzornimi kamerami in občasnimi obhodi.

dražba-hlodovine, les, drevo, gozdarstvo, pomurski-sejem
Jure Kljajić
Hlodovina na Pomurskem sejmu.

Po zbiranju hlodovine bo stekla dražba. Med 12. in 28. februarjem bodo zainteresirani za nakup lahko organizatorju dražbe v zaprti ovojnici oddajali ponudbe, zadnji dan februarja bo ob 10. uri potekalo odpiranje prejetih ponudb. Tudi letos bo pripravljen prodajni katalog lesa, ki bo zajemal osnovne podatke o hlodu ter doseženo ceno, podatka o lastniku in kupcu hloda pa skladno s pravili dražbe nista javno dostopna. »Lani so bila naša pričakovanja presežena tako po količini hlodovine kot po njeni kakovosti. To se je izrazilo tudi v solidnih doseženih cenah, za najdražji kos lesa smo za lastnika iztržili več kot šest tisoč evrov. Podoben odziv kupcev pričakujemo tudi letos, vendar je zaradi krize in lokalne ujme v gozdovih, ki povečuje ponudbo lesa, to izjemno težko napovedovati,« je še povedal Stanislav Rojko.

dražba-hlodovine, les, drevo, gozdarstvo, pomurski-sejem
Jure Kljajić
Na sejmišču za zdaj najdemo hlodovino hrasta doba in gradna ter nekaj lesa oreha in tulipanovca, organizatorji pa pričakujejo še jesen, hruško, brest, divjo češnjo in robinijo.

Tako kot lani bo tudi letos po koncu dražbe dan odprtih vrat. Zainteresirani si bodo hlodovino lahko ogledali 8. marca od devete ure, takrat bo na voljo tudi prodajni katalog, prisotni pa bodo lahko dobili tudi vse informacije o poteku dražbe.

Jure Kljajić
Hlodovina na Pomurskem sejmu.
gozdarstvo-gornja-radgona dražba-lesa