vestnik

Drugačno praznovanje naj bo odprtost vere

Daniel Grabar, superintendent Evangelijske binkoštne Cerkve, 25. 12. 2020
Majda Horvat
Superintendent Evangelijske binkoštne Cerkve Daniel Grabar
Aktualno

Prva božična noč se je za mladi par na betlehemski poljani iztekala drugače, kot sta pričakovala. Zanju ni bilo prenočišča in njun otroček se je daleč od doma v veliki negotovosti rodil v skromni štalici. Letošnje božično praznovanje prihaja kot razblinjena pričakovanja mladega para. Odvzeto nam je, kar je pomenilo praznovanje, ločene drug od drugega nas stiskajo neodgovorjena vprašanja, misel na prihodnost vsebuje negotovosti.

Temo in hlad prve božične noči je razsvetlil božanski dotik. Angelsko oznanilo je bilo doživeto: »Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Mesija, Gospod.« Posebna svetloba je pregnala noč, zadonela je pesem, strah se je umaknil, razodeto je bilo veselje. Prišel je Odrešenik.

Nikoli si niti predstavljali nismo, da bi lahko praznovali tako drugače. Brez toplih stiskov rok, z nasmehi, skritimi za maske, ko iskrivost v očeh bližnjega prepoznavamo iz razdalje. Tako podoživljamo stisko mladega para prve božične noči. Brez naših cerkvenih skupnosti.

Angelsko sporočilo prihaja v drobni misli, ki nas vabi k odprtju srca za Božji dotik. Odgovor je vera v Boga, v njegovo odrešenjsko moč. Vera, ki bo zagotovila upanje, dala moč ljubezni in pregnala temno misel tesnobe in negotovosti. Zagotovila bo moč za molitev, notranji mir in spokojnost ter podarila gotovost, da nismo prepuščeni sami sebi, da je v še tako temni noči tesnobe v bližini Odrešenik.

Dajmo v tem posebnem, a prazničnem času veri v Boga prosto pot. Naj razsvetli temo noči, pomiri duha in prinese pravo veselje odrešenja! Naj bo pot v spremenjeno duhovno doživljanje praznovanja in vsakega novega dneva! Božični mir naj varuje vaša srca, veselje naj vas navdihne, naj vas pomiri Božja bližina in popelje v blagoslovljeno novo leto, polno pristnih duhovnih doživetij!

poslanica evangelijska-binkoštna-cerkev