vestnik

Društvo kreativne mladine: Majhen krog velikih ljudi

Vestnik.si, 20. 3. 2024
Arhiv društva
Društvo kreativne mladine.
Aktualno

Društvo kreativne mladine se zavzema za pravičnost, spoštovanje raznolikosti in gradnjo odprtega ter strpnega družbenega okolja.

V srcu Murske Sobote stoji mladinsko društvo, ki presega ustaljene meje in ustvarja prostor za kreativnost, raznolikost in inkluzijo. Društvo kreativne mladine ni le organizacija, temveč je gibanje, ki se zavzema za pravičnost, spoštovanje raznolikosti in gradnjo odprtega ter strpnega družbenega okolja. Več o samem društvu nam je zaupal Marko Lenarčič, podpredsednik društva. 

društvo-kreativne-mladine
Arhiv društva
Društvo kreativne mladine.

1. Kako bi lahko opisali Društvo kreativne mladine ter kako se je začela zgodba in ideja za njegovo ustanovitev? Na katerih področjih delujete in kdo vse je vključen v delovanje društva?

"Društvo kreativne mladine je mladinska organizacija, s statusom v javnem interesu, posvečena ustvarjanju inkluzivnega okolja in vključevanju ranljivih skupin v družbo preko mladinskega dela. Naš glavni cilj je spodbujati kreativnost, raznolikost in enakopravnost med mladimi ter hkrati nuditi podporo tistim, ki se soočajo z različnimi oblikami ranljivosti. S svojimi dejavnostmi in programi želimo mladim omogočiti prostor za izražanje, učenje in razvoj, ne glede na njihov družbeni status, izobrazbo ali druge omejitve. Skozi raznolike umetniške, izobraževalne in socialne projekte spodbujamo solidarnost, medsebojno razumevanje ter krepitev socialnih vezi med mladimi. Posebno pozornost namenjamo ranljivim skupinam, kot so mladi s posebnimi potrebami, brezdomci, LGBTQ+ skupnost, Romi, begunci, mladimi s specifičnimi motnjami v razvoju, brezposelnimi mladimi in mladimi z odločbo o nezmožnosti za delo ter drugimi, ki se soočajo z družbeno izključenostjo. Sodelujemo z lokalnimi skupnostmi, institucijami in nevladnimi organizacijami, da skupaj oblikujemo programe, ki prispevajo k trajnostni vključenosti mladih v družbo. Društvo Kreativne Mladine se zavzema za pravičnost, spoštovanje raznolikosti in gradnjo odprtega ter strpno naravnanega družbenega okolja. Skozi ustvarjalnost in mladinsko delo želimo soustvarjati boljše pogoje za vse mlade, ne glede na njihove življenjske okoliščine, ter prispevati k oblikovanju bolj solidarne in sočutne družbe. V Murski Soboti smo odprli prvi mladinski center, ki promovira odprto mladinsko delo in zagotavlja varen prostor za druženje, učno podporo, delavnice in aktivnosti, razvoj in izvajanje projektov ter prostor, kjer lahko mladi ustvarjajo. V mladinskem centru sta prostor našli tudi dve lokalni mladinski glasbeni skupini. Naše delo v mladinskem centru in našem društvu zajema pripravo različnih aktivnosti za mlade, pripravo mednarodnih projektov sklopu programa Erasmus+ in Evropska Solidarnostna Enota. Prav tako pa se vključujemo v pripravo lokalnih in nacionalnih projektov v sodelovanju z lokalnimi in nacionalnimi partnerji. Stremimo k povezovanju, sodelovanju in skupni promociji odprtega mladinskega dela."

društvo-kreativne-mladine
Arhiv društva
Društvo kreativne mladine.

2. Kateri so glavni cilji in vizija društva? Kaj želite doseči s svojim delovanjem?

"Naša vizija je povezana z našim sloganom, ki se glasi »Majhen krog velikih ljudi«. Z našim delom promoviramo in razvijamo odprto mladinsko delo v Sloveniji, predvsem pa v Murski Soboti. Naša vizija je, da vključujemo mlade, da postanejo aktivni del lokalne, regionalne, nacionalne in mednarodne skupnosti. Predvsem si prizadevamo, da mladi z manj priložnostmi dobijo priložnost sodelovanja na različnih področjih in se počutijo vključeni v družbo. Predvsem si prizadevamo, da bomo z društvom postali vodilni na razvoju odprtega mladinskega dela, saj je ta oblika mladinskega dela v Sloveniji zelo neprepoznavna in zapostavljena. Obenem pa si želimo, da naš mladinski center »Dnevna soba in informacijska točka za mlade kreativce« postane kraj, kjer se mladi srečujejo, izmenjujejo izkušnje, ideje in pripravljajo aktivnosti za dobrobit lokalne skupnosti. Predvsem pa, da mladi dobijo priložnost, da so slišani in lahko razvijajo svoje ideje."

društvo-kreativne-mladine
Arhiv društva
Društvo kreativne mladine.

3. Katere projekte in delavnice pripravljate za prihodnost? Kako se boste lotili izvajanja mladinske izmenjave ter kakšne aktivnosti lahko pričakujemo v prihodnosti?

"Trenutno smo v zaključevanju dveh solidarnostnih projektov, kjer smo v enem povezovali mlade iz Murske Sobote in mlade iz Metlike, v drugem pa smo mladi sami vzpostavili prvi mladinski center v Murski Soboti, ki promovira in deluje na principu odprtega mladinskega dela. Prvi projekt z naslovom »Gradimo mostove med Prekmurjem in Belo krajino« smo uspešno zaključili v mesecu decembru 2023 in trenutno izvajamo evalvacijo ter se pripravljamo na zaključno poročilo. Drugi projekt z naslovom »Dnevna soba in informacijska točka za mlade kreativce« pa se bo zaključil sedaj v mesecu januarju 2024. V obeh projektih so bili rezultati naravnani tako, da jih bomo še naprej uporabljali tudi po samem zaključku projekta. Največji rezultat je predvsem vzpostavitev mladinskega centra, ki se nahaja na Zvezni ulici 6 v Murski Soboti in predstavlja informacijsko točko in kraj ustvarjanja za mlade. Trenutno smo se posvetili tudi pripravi na izvedbo mladinske izmenjave, ki bo potekala v mesecu juliju 2024 na Hodošu in v Murski Soboti. Vabimo vse mlade, ki se zanimajo, da bi spoznali delovanje mladinske izmenjave, da se nam javijo na socialnih omrežjih. Skupina je že oblikovana, vendar zelo radi vključimo tudi vse, ki bi radi spoznali delovanje našega društva in projekta mladinske izmenjave. V prihodnje bomo pripravljali različne aktivnosti in delavnice, za več informacij sledite našemu IG profilu, naši FB strani in našemu TIKTOK profilu.

V mesecu marcu se naš podpredsednik nahaja na študijskem obisku Portugalske, kjer raziskuje primere dobrih praks uličnega in odprtega mladinskega dela. Predvsem se fokusira na primere, kjer so zapuščene prostore preuredili v priložnosti za mlade in podjetnike. Obenem pa je na Portugalskem veliko primerov uličnega, umetniškega mladinskega dela povezanega z grafiti. Grafiti so umetnost, ki so povezani z izražanjem kulture, stanja mladih in njihovih stališč. Ta umetnost v Pomurju ni toliko cenjena in znana, saj gledamo an grafite kot nekaj negativnega. Naš podpredsednik zbira ideje kako le to prenesti v našo lokalno okolje."

društvo-kreativne-mladine
Arhiv društva
Društvo kreativne mladine.

4. Ali imate še kakšne dodatne poudarke ali informacije, ki bi jih želeli deliti z zainteresiranimi? Kako bi radi spodbudili mlade in druge, da se vključijo v delovanje društva?

"Pozivamo vse mlade in ostale zainteresirane, da obiščejo in se nam oglasijo na naših socialnih omrežjih ter tako spoznajo naše delovanje. Vabimo vas, da se nam pridružite kot člani in obiskovalci in z nami sooblikujete mozaik odprtega mladinskega dela za dobrobit naše družbe ter okolja v katerem bivamo. Samo povezana družba lahko zmore več in je uspešna na področju vključevanja ter uspešnega delovanja."

društvo-kreativne-mladine
Arhiv društva
Društvo kreativne mladine.

društvo-kreativne-mladine
Arhiv društva
Društvo kreativne mladine.

Arhiv društva
Društvo kreativne mladine.
društvo-kreativne-mladine predstavitev