vestnik

Društvo prijateljev agrarne ekonomike: Zaznamujejo deset let delovanja

D. N., 21. 3. 2022
Osebni arhiv
V Društvu prijateljev agrarne ekonomike je trenutno štirinajst članov, ki delujejo pod vodstvom predsednika Silva Pozderca (v ospredju). Foto Osebni arhiv
Aktualno

Izmenjujejo znanja iz teorije in prakse na področju razvoja podeželja in kmetijstva

Pred desetimi leti je bilo ustanovljeno Društvo prijateljev agrarne ekonomike (DPAE) s sedežem v Beltincih. Za ustanovitev društva so se odločili takrat še študenti podiplomskega študija na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV) Univerze v Mariboru (UM), glavni razlog za to pa je bilo združevanje študentov oziroma diplomantov različnih študijskih programov. V prvem letu delovanja je društvo že začelo ozaveščati o pridelavi varne hrane in spodbujati prehransko samooskrbo pri nas, spodbujati kmetijstvo in kmetijska opravila v Pomurju, poudarjati pestrost podeželja tako za prebivalce regije kot njene obiskovalce, prav tako je izvajalo anketiranje na pomurskih osnovnih in srednjih šolah. Strokovno so začeli izobraževati občane z objavo člankov v občinskem glasilu Mali rijtar ter v drugih lokalnih in regionalnih glasilih in revijah. Sodelovali so pri organizaciji okroglih miz na izbrano problematiko s področja kmetijstva, aktivno so promovirali tudi društvo na lokalni in regionalni ravni in delovali v javnem interesu s področja kmetijstva in razvoja podeželja.

Glavne dejavnosti društva, ki letos zaznamuje desetletnico delovanja, so ponujati pomoč in izmenjevati teoretično in praktično znanje na področju razvoja podeželja, kmetijstva in širše, promovirati področja, ki jih zajema in predstavlja agrarna ekonomika kot znanstvena disciplina, ohranjati stike med sedanjimi in nekdanjimi študenti študijskih programov agrarne ekonomike ter njenimi simpatizerji, organizirati društvene prireditve, izdajati publikacije, knjige in časopise s področja delovanja društva, organizirati predavanja o razvojnih in ekonomskih vprašanjih slovenskega kmetijstva, kmetijske politike in razvoja podeželja.


Že deveti fotografski natečaj 

»Svoje cilje društvo uresničuje zvesto in predano na različne načine. Sodelujemo z organizacijami in institucijami, ki strokovno ali znanstveno pokrivajo področje agrarne ekonomike, javnost seznanjamo z delom društva z različnimi informativnimi brošurami, članki, knjigami in drugimi publikacijami, prirejamo krajše interne tečaje in predavanja, sodelujemo pa tudi z organi in skupnostmi, ki delujejo na območju lokalnih skupnosti, ter z drugimi množičnimi in družbenimi organizacijami,« pove Silvo Pozderec, predsednik DPAE.


Svoj namen društvo uresničuje tudi s pridobitnimi dejavnostmi kot dopolnilnimi dejavnostmi zgoraj navedenih nepridobitnih dejavnosti. Organizirajo predavanja, posvetovanja in razprave, prijavljajo se na razpise na različnih ravneh, organizirajo izobraževalne tečaje in izlete, izdelujejo in prodajajo pa tudi društvene promocijske izdelke z namenom pridobivanja sredstev za delovanje društva in uresničevanje društvenih ciljev.

Društvo, ki ima trenutno štirinajst članov, sodeluje s številnimi organizacijami in institucijami v Pomurju in širše. Sodelovanje poteka predvsem s FKBV UM pri izvajanju strokovnega praktikuma in projektnega dela. Člani veliko sodelujejo tudi z zadrugami pri promociji in pospeševanju varne hrane v Sloveniji ter z društvi v Občini Beltinci. »Društvo že deveto leto deluje v javnem interesu na področju kmetijstva in razvoja podeželja. Letos bomo že deseto leto zapored izvedli izobraževanje in anketiranje na pomurskih osnovnih in srednjih šolah ter objavili deveti fotografski natečaj društva,« je še dejal Pozderec. Tudi v tekočem letu želi društvo izvajati vse zastavljene aktivnosti, pri tem pa spodbujati in koordinirati strokovno delo članov.


društvo-prijateljev-agrarne-ekonomike kmetijstvo