vestnik

Družili so se dijaki iz Ljutomera, Ohrida in Mladenovca

Vestnik.si, 18. 10. 2022
GFML
Mladinska izmenjava.
Aktualno

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je bila s projektnima partnerjema, Gimnazijo sv. Kliment Ohridski in Gimnazijo Mladenovac, uspešna na razpisu Erasmus+: Mladi v akciji: mladinske izmenjave. Projekt so poimenovali Šport in umetnost zdravita dušo, saj opažajo, da mladi, sploh v pokoronskem obdobju, doživljajo večje število stisk, tesnobnost, anksioznost ipd. Zato so jim želeli šport in umetnost prikazati kot dejavnosti, ki pomagata pri premagovanju in soočanju s slabimi občutki in črnimi mislimi.

Nedavno je tako potekal prvi del aktivnosti, na katerem se je zbralo 32 mladih iz treh različnih držav. Ti so v skupnih aktivnostih spoznavali sebe in druge, skozi neformalne oblike učenja pa razvijali različne kompetence. Sodelovali so na delavnicah, ki so jih pripravili profesorji ljutomerske gimnazije, spoznavali Radence, ki so jim jih predstavili dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem, obiskali pa so tudi Postojnsko jamo in Ljubljano. Prisostvovali so še koncertu dveh ljutomerskih dijakov na šolski terasi, kjer so tudi sami uprizorili glasbeno točko in zaplesali. 

mladinska-izmenjava, gfml
GFML
Mladinska izmenjava.

Na ljutomerski gimnaziji pravijo, da so bili udeleženci izmenjave hvaležni za priložnost, navdušeni nad pokrajino in šolo, Slovenijo pa zapustili z lepimi vtisi, zavedanjem o različnosti kultur, z novimi znanji in prijateljstvi. Ponovno snidenje bo aprila v Ohridu. 

mladinska-izmenjava, gfml
GFML
Mladinska izmenjava.

Ronja Slavič, dijakinja 3. letnika GFML, je dejala, da je spoznala veliko novih ljudi. "Čeprav ne živimo daleč narazen, se naši načini življenja zelo razlikujejo. Zanimivo mi je bilo, kako so bili vsak dan navdušeni nad lepotami Slovenije, česar se mi velikokrat premalo zavedamo. Nisem prepričana, da bom še kdaj spoznala toliko prijetni, toplih in srčnih ljudi na enem mestu. Komaj čakam, da se bomo aprila odpravili k njim ter odkrivali lepote Ohrida in spet napisali eno lepo, nepozabno zgodbo," je strnila vtise. Ravnatelj Zvonko Kustec je vesel, da se je v preteklosti prekinjeno sodelovanje ponovno obudilo in zaživelo. "Mnoge vezi nas vežejo. Ne samo novejša zgodovina, ki se je žal končala z razpadom skupne države, ampak tudi dalnja, iz katere lahko črpamo neizmerno veliko pozitivnih vzgibov. In prav je, da se mladi, bodoči intelektualci spoznajo in skupaj zajadrajo v tretje tisočletje."

mladinska-izmenjava, gfml
GFML
Mladinska izmenjava.

Karmen Stolnik, koordinatorica projekta, pa pravi, da se je videlo, da so mladim takšna druženja manjkala in da nobeno virtualno druženje ne more nadomestiti pristnega stiska rok, toplega objema in na obraz narisati nasmeha. "Menim, da tovrstne dejavnosti mladim prinesejo nepozabne življenjske izkušnje, pridobljeno neformalno znanje pa jim služi kot idealna popotnica na njihovi nadaljnji osebni in profesionalni poti."

GFML mednarodna-izmenjava šport-in-umetnost