vestnik

Država bo dala 1,7 milijona evrov za naložbo v Turnišču

Majda Horvat, 19. 2. 2022
Osebni arhiv
Borut Horvat, župan Občine Turnišče, pravi, da najeto posojilo za sanacijo čistilne naprave ne bo oddaljilo drugih načrtovanih naložb.
Aktualno

Manjkajoča sredstva bo zagotovila občina. Naložba ne bo vplivala na začetek načrtovane gradnje centra Varaš.

Občina Turnišče se loteva sanacije in rekonstrukcije biološke čistilne naprave. Ta je bila zgrajena leta 2001, njeno obratovanje pa ne zagotavlja več ustrezne čistosti izpustne vode, ki se izteka v potok Ledava. Zaradi okoljske neustreznosti je pristojni inšpektor izdal občini več odločb, sama pa si je tudi kar nekaj let prizadevala, da bi našla način, kako zagotoviti zadostna finančna sredstva. »Zdaj nam je to vendar uspelo,« pravi župan Borut Horvat.

Dogovor z okoljskim ministrstvom 

Ker gre za finančno obsežno naložbo v primerjavi z višino občinskega proračuna, je vodstvo občine sofinanciranje države najprej pričakovalo na osnovi dogovora o razvoju regije, če bi ostala sredstva po izvedbi projektov, uvrščenih na prednostni seznam A. Ostanek je res bil ugotovljen, vendar potem »vrnjen v Ljubljano«, pravi turniški župan. Čas za izvedbo dogovora se je namreč iztekel, preden bi prišlo do regijske delitve ostanka za projekte s seznama B, na katerega je bila uvrščena tudi sanacija turniške čistilne naprave.

»Zato smo začeli pogovore z ministrstvom za okolje in prostor, kako bi lahko nastalo situacijo rešili,« pravi Horvat. Obstoječi razpisi za pridobivanje državne finančne pomoči so namenjeni za čistilne naprave do 2000 populacijskih enot (PE), njihova pa ima 4850 PE in jo bodo s sanacijo povečali na 6000 PE. Z ministrstvom so dosegli dogovor in pridobili zagotovila, da bo to prispevalo 1,7 milijona evrov v dveh letih.

Sredstva bo okoljsko ministrstvo preneslo na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, s katerim bo občina podpisala pogodbo o sofinanciranju na osnovi 21. člena zakona o financiranju občin. Letos bi tako Občina Turnišče prejela 700 tisoč evrov in v letu 2023 še milijon evrov. Manjkajoča sredstva bo zagotovila sama z najemom dolgoročnega posojila v višini milijon evrov s petnajstletno dobo odplačevanja ter s sredstvi proračuna.

99506f5069dbb5f2aeae5c2a494eef55
Nataša Juhnov
Turnišče.

Milijon evrov posojila je vzdržno

»Sanacija čistilne naprave ne bo imela dolgoročno velikega vpliva na finančno stanje občine,« zagotovi Horvat, prav tako ne pričakuje, da bi del stroškov naložbe morali prevzeti občani oziroma uporabniki naprave ter kanalizacijskega sistema. Bo pa morda v prihodnje delovanje nove naprave pomenilo dvig cene storitve.


Ob proračunu v višini dva milijona evrov bo najeto posojilo tvorilo približno pet odstotkov prihodkov proračuna, kar je po zagotovilih Horvata dolgoročno vzdržno. »Ob tem nam bo ostalo še od 30 do 35 odstotkov manevrskega prostora za dodatno zadolževanje, saj je zdajšnja zadolžitev Občine Turnišče minimalna.« 

Naložba v obnovo čistilne naprave tudi ne bo vplivala na začetek načrtovane gradnje centra Varaš – doma gasilcev, kulture in športa. Pričakujejo, da bodo v kratkem zanj pridobili gradbeno dovoljenje, gradnjo pa začeli predvidoma v letu 2024 ali morda celo prihodnje leto. Tudi za to naložbo bo občina skušala pridobiti nepovratna finančna sredstva na napovedanih razpisih.

Najmanj 40 let

Obnova in dograditev čistilne naprave bosta končani v treh letih, sledilo bo še leto dni poskusnega obratovanja. Tehnologija, ki se bo vzpostavila na novo, naj bi zagotavljala čistilni napravi življenjsko dobo 40 let, ob dobrem vzdrževanju pa še več. Zmogljivost naprave povečujejo na 6000 populacijskih enot zaradi pričakovanega povečanja obremenitve zaradi zagona proizvodnih dejavnosti v industrijski coni in povečevanja števila prebivalcev zaradi novega stanovanjskega naselja, ki se že gradi.

turnišče naložba čistilna-naprava