vestnik

Država bo še naprej lastnica tudi pomurskih turističnih biserov, a morda ne več hotelir

Rok Šavel, 18. 7. 2024
Vanesa Jaušovec
Bo pomurske turistične bisere v prihodnosti vodila ena izmed priznanih tujih hotelskih verig, ki bi zagotovila dvig standarda in prepotreben kapital? Foto Vesna Jaušovec
Aktualno

Upravljanje državnih turističnih nastanitvenih objektov bo v skladu z novo strategijo lahko zaupano tretjim osebam.

Praktično povsem podržavljena Sava v novi strategiji upravljanja kapitalskih naložb države še vedno ne bo namenjena za prodajo in ostaja opredeljena kot pomembna kapitalska naložba, so pa predvidene nekatere organizacijske in upravljavske spremembe, ki temeljijo na strategiji slovenskega turizma 2022–2028. Ta ugotavlja, da slovensko turistično gospodarstvo še vedno zaznamuje velik delež državnih naložb v lastništvu hotelskih in drugih turističnih podjetij, kar lahko zavira njegov intenzivnejši razvoj. Portfelj turističnih podjetij v državni lasti zajema 85 hotelov, 18 drugih nastanitvenih objektov z vsemi pomembnejšimi igralniškimi turističnimi kompleksi. Te družbe obvladujejo 28,5 odstotka vseh sob v Sloveniji, ustvarijo 35 odstotkov vseh prenočitev, zaposlujejo 50 odstotkov vseh zaposlenih v turizmu in realizirajo polovico vseh prihodkov v celotni nastanitveni dejavnosti Slovenije. Turistična strategija tako kot možen način lastniškega in upravljavskega prestrukturiranja slovenskih turističnih družb v državni lasti navaja ločitev lastništva nepremičnin in funkcije profesionalnega upravljanja turistične dejavnosti, tako da se nepremično premoženje v turističnih podjetij prenese na eno nepremičninsko družbo, dejavnost izvajanja turistične dejavnosti pa na drugo, upravljavsko družbo oziroma izbor drugih zainteresiranih upravljavcev. To so lahko mednarodne hotelske verige ali domači turistični ponudniki v zasebni lasti.



Konkretne aktivnosti v letnem načrtu

Tej logiki naj bi sledila strateška usmeritev Slovenskega državnega holdinga, lastnika Save, saj nova strategija predvideva natančno to, ločitev lastništva turističnih nepremičnin in funkcije izvajanja turistične dejavnosti, tako da se celotna turistična dejavnost organizira v okviru dveh stebrov – Save in Istrabenz Turizma. Savina hčerinska družba Sava Turizem, ki je lastnica turističnih kompleksov v Radencih in Moravskih Toplicah, ima samo v Pomurju skupno več kot 400 nepremičnin s posplošeno vrednostjo več kot 70 milijonov evrov. Te nepremičnine naj bi se prenesle na matično družbo Sava, hčerinska družba pa bi imela upravljavsko vlogo, ki jo sicer opravlja že sedaj, a hkrati bo očitno lahko poiskala neke vrste »podnajemnika«. Velike hotelske verige, kot sta Marriott in Hilton, so pogosto zgolj upravljavec nastanitvenih objektov, kar jim omogoča hitro širitev brez potrebe po velikih kapitalskih naložbah, ki jih terja nakup oziroma gradnja nepremičnin. V tovrstnih modelih upravljavci zaslužijo s provizijami za upravljanje in deležem dobička. Provizije se običajno določijo glede na prihodke ali dobiček nepremičnine, kar pomeni, da so motivirani za povečanje uspešnosti poslovanja.


Vrtovec: Radenci namenjeni avstrijskim upokojencem


Kakšen bi bil v tem modelu sploh smisel družbe Sava Turizem? Verjetno bi bila neke vrste most do lastnika, torej matične Save, in bi delovala kot osrednja točka, ki bi koordinirala in nadzorovala vse vidike upravljanja nepremičnin, tudi če bi operativne naloge izvajala tretja oseba. V SDH konkretnih upravljavskih aktivnosti v povezavi s turističnim stebrom za zdaj ne morejo komentirati, na ministrstvu za finance pa so nam pojasnili, da bo konkretne upravljavske aktivnosti na podlagi sprejete strategije SDH določil v letnem načrtu upravljanja naložb. Ta se za naslednje leto sprejema ob koncu tekočega leta, soglasje pa daje vlada. »V letnem načrtu se bodo opredelili podrobni cilji SDH pri upravljanju posameznih naložb ter ukrepi in usmeritve za doseganje teh ciljev,« so dodali na resornem ministrstvu. Kot pa je nazorno dejal poslanec Jernej Vrtovec na seji državnozborskega odbora za finance ob obravnavi strategije, je pomembno, da se tudi v turizmu poiščejo strateški partnerji, saj je potreben svež kapital za obnovo hotelov. »Bil sem za eno noč v hotelu v Radencih. Ti hoteli so namenjeni avstrijskim upokojencem, zelo nizkocenovno delujejo. Po mojem mnenju je ta hip treba vložiti 200 milijonov evrov, če želimo imeti dobre hotele,« je bil kritičen poslanec iz vrst Nove Slovenije. Težava pa je, da je Sava Turizem kot podjetje v posredni državni lasti pogosto odrezana od možnosti kandidature za evropska sredstva.

Han 3jpg
Primož Lavre
Spremembe pozdravljajo tudi na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, ki ga vodi Matjaž Han.

Ministrstvo: Ohranitev lastništva ob izbiri najboljšega modela upravljanja


Spremembe na področju upravljanja naložb v turizmu podpirajo tudi na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, ki ga vodi minister Matjaž Han, je ločitev nepremičninske in upravljavske funkcije pomembna, saj "omogoča dolgoročno ohranitev državnega lastništva nepremičnin, med njimi še posebej na prvovrstnih lokacijah v turističnih destinacij, hkrati pa z ločitvijo upravljanja strategija omogoča, da se bo od lokacije do lokacije lahko izbral najboljši model: upravljanje turistične družbe v državni lasti, mednarodnih hotelskih verig ali zasebnih ponudnikov upravljanja, s čimer se krepi konkurenca, internacionalizira turizem in odpira možnosti novim ponudnikom."

sava-turizem sdh strategija turizem