vestnik

Država bo vrnila 1,7 milijona evrov kršiteljem ukrepov v času covida in pomagala živinorejcem ter čebelarjem

Rok Šavel, 24. 11. 2022
Vlada RS
Po današnji seji vlade sta na novinarski konferenci nastopili ministrici za pravosodje in kmetijstvo.
Aktualno

To sta sporočili ministrici po današnji seji vlade.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je po današnji seji vlade sporočila, da bo vlada zakonsko uredila podlago za vrnitev vseh plačanih glob in stroškov v prekrškovnih postopkih in postopkih prisilne izterjave, ki so nastali v zvezi z neustavnimi in nezakonitimi odloki v času covida. Vlada naj bi tako do 31. januarja prihodnje leto pripravila poseben zakon, ki bi omogočil enostavno rešitev, in sicer po vzoru izračunov dohodnine. Prizadeti naj bi prejeli izračun, ki mu bodo lahko tudi ugovarjali, globe in stroški pa bodo nato avtomatično povrnjeni.

V celoti je bilo sicer naloženih glob čez 5 milijonov evrov, do sedaj pa jih je bilo prostovoljno izplačanih okoli 1,7 milijona evrov. Ostalo so postopki prisilne izterjave, ki se bodo zaustavili, ko bo nameravani zakon prešel v veljavo. Finančna sredstva za kritje vračila glob in stroškov se bodo zagotovila iz državnega proračuna.

Na današnji seji je vlada sprejela tudi dva odloka za pomoč kmetijskemu sektorju, in sicer za pomoč živinorejskim kmetijakm ter za pomoč čebelarjem. Živinorejcem država zaradi izpada krme v letošnjem letu namenja 4,5 milijona evrov pomoči, čebelarstvu pa slaba dva milijona evrov. Kot je poudarila kmetijska ministrica Irena Šinko, sta ukrepa uskaljena s predstavniki kmetijskih organizacij, ob tem se je pa Čebelarska zveza Slovenije zavezala, da ne bo dvigovala cene medu razen za stopnjo inflacije.

vlada-rs covid globe dominika-švarc-pipan irena-šinko
Kaj zdaj berejo drugi