vestnik

Državni sekretar obiskal Dom Janka Škrabana Beltinci, kjer imajo še 21 okuženih stanovalcev

Vestnik, 26. 11. 2020
Dom Janka Škrabana Beltinci
Na fotografiji so direktor doma Hugo Maučec, predstavnik ustanovitelja župnik Boris Kučko ter državni sekretar na MDDSZ Cveto Uršič (z leve).
Aktualno

Dom Janka Škrabana Beltinci je včeraj obiskal državni sekretar Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič. Sestal se je z direktorjem doma Hugom Maučcem in predstavnikom ustanovitelja, župnikom v župniji Beltinci Borisom Kučkom.

"Pri nas na neformalnem obisku se je oglasil državni sekretar Cveto Uršič, saj se je hotel prepričati, na kakšen način se zadeve na terenu tudi dejansko izvajajo. Na ministrstvo namreč dobivajo podatke, da se zadeve pri nas umirjajo in izboljšujejo. Danes so mu bile situacije tudi predstavljene. Rezultat dela je, da je v beli coni 23 stanovalcev, še 12 jih ostaja v sivi coni, 21 stanovalcev pa je v rdeči coni. Trenutno imamo 8 obolelih zaposlenih, skupno jih je bilo okuženih 25. Z našim trudom smo dosegli ta rezultat in upamo, da se bo zadeva kmalu umirila," je po obisku sekretarja povedal direktor doma Hugo Maučec. 

Cveto Uršič, državni sekretar na MDDSZ, je po obisku v domu ocenil tamkajšnje razmere. Pojasnil je, da v domu ni bil, vendar se je pogovoril z direktorjem. "Ko sem videl podatke o dogajanju v zadnjih dneh, tednih, vidim, da se razmere izboljšujejo. En tak kazalnik izboljšanja je, koliko stanovalcev in zaposlenih je ozdravelo in ali so šli nazaj v bele cone. Zato pohvala vodstvu, strokovnim delavkam in delavcem ter zaposlenim za ves trud v domu in za to, da stanovalci ostajajo zdravi in da živijo tako kot naj bi se živelo v domu. Tako, da Dom ostaja kot drug dom, da se spoštuje dostojanstvo stanovalcev, zato hvala vsem zaposlenim v domu," je povedal Uršič, ki je ocenil še razmere v pomurskih domovih za starejše. 

Pojasnil je, da so vsi domovi v Sloveniji žrtve covida. Nekaj časa je bil visok porast na Gorenjskem, potem v Podravju in še v Pomurju. Dodal je, da okužbe prihajajo v domove praviloma preko zaposlenih, ki nehote prinesejo virus v dom. "Domovi se poslužujejo storitev zunanjih koordinatorjev, nekateri povsem, nekateri kaj zgrešijo, nekateri nehote, nekateri iz malomarnosti, zato pa so koordinatorji, da svetujejo. Za to smo tudi mi na ministrstvu, da svetujemo in pomagamo", tako Uršič. Dodal je, da je v Pomurju situacija podobna kot drugod po Sloveniji, upa pa, da se počasi bližamo vrhuncu in da se bodo v naslednjih dneh in tednih števila okuženih med vsemi in tudi med stanovalci v domovih, znižale. 

Nataša Juhnov
Dom Janka Škrabana Beltinci
dom-janka-škrabana-beltinci državni-sekretar